Konstabel maut dilanggar penjenayah diklasifikasi kes bunuh

Ketua Polis Daerah Timur Laut Asisten Comosioner Soffian Santong berkata kematian anggota Balai Polis Dato Keramat, Pulau Pinang Konstabel Muhammad Iqbal Mazlan, 22, ketika sedang mengejar penjenayah pagi semalam dikategorikan sebagai kes bunuh.

Mangsa dilaporkan sedang mengejar seorang penjenayah menggunakan motosikal, sebelum dilanggar oleh suspek menyebabkan beliau terjatuh dan kepalanya terhantuk di bahu jalan.

Muhammad Iqbal meninggal dunia di tempat kejadian, sementara suspek berusia 35 tahun ditahan di lokasi kemalangan dan ujian air kencing didapati positif dadah.

Soffian berkata, ketika kejadian Muhammad Iqbal bersama dua anggota lain terserempak dengan seorang lelaki yang menunggang motosikal dalam keadaan mencurigakan kira-kira jam 1 pagi di Jalan Scotland.

Katanya, ketiga-tiga anggota polis yang masing-masing menunggang motosikal meminta lelaki terbabit berhenti, tetapi suspek terus memecut dan menunggang dalam keadaan berbahaya, dengan melakukan aksi ‘zig zag’ bagi mengelak ditahan polis.

“Mereka mengejar lelaki itu sehingga ke Jalan Utama. Muhammad Iqbal cuba menghampiri motosikal lelaki terbabit, namun suspek melanggar motosikalnya sehingga mangsa terjatuh dan kepalanya terhantuk di tebing jalan. Mangsa meninggal dunia di tempat kejadian,” katanya kepada pemberita di Hospital Pulau Pinang, malam tadi.

Katanya, suspek yang mempunyai enam rekod jenayah lampau berkaitan dadah dan lima kes jenayah akan direman esok.

Kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan iaitu bunuh, serta Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana menghalang penjawat awam menjalankan tugas, katanya.

Jenazah Muhammad Iqbal akan dibawa balik ke kampung halamannya di Kampung Air Tawar, Besut, Terengganu untuk dikebumikan.

BERITA BERKAIT
POPULAR