Kesalahan jenayah bagi bunuh diri akan dimansuhkan

Kerajaan bersetuju untuk memansuhkan Akta 309 Kanun Keseksaan iaitu bunuh diri sebagai kesalahan jenayah selepas mendapat lampu hijau Kementerian Dalam Negeri dan Jabatan Peguam Negara (AGC).

Perkara itu dijelaskan Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Aaron Ago Dagang yang berkata cadangan pemansuhan itu kini tinggal untuk dibawa ke Kabinet bagi mendapatkan kelulusan sebelum ia dilaksanakan.

“Bunuh diri sebagai satu kesalahan jenayah sudah lama dibincangkan dan saya difahamkan setakat ini KDN dan AGC sudah setuju untuk memansuhkan Seksyen 309 berkait bunuh diri sebagai satu kesalahan jenayah.

“Peringkat sekarang, ia akan dibawa ke Jemaah Menteri dan seterusnya untuk membuat pindaan supaya kesalahan bunuh diri tidak akan disabit kesalahan jenayah lagi,” katanya dalam sidang Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan tambahan Che Alias Hamid (PN-Kemaman) mengenai perkembangan terkini mengenai kesalahan bunuh diri.

Terdahulu, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kerajaan mempertimbangkan untuk mengeluarkan percubaan bunuh diri daripada sistem keadilan jenayah dan memasukkan individu yang melakukan cubaan bunuh diri ke dalam sistem rawatan kesihatan.

Dalam perkembangan lain, AGC juga sedang mengkaji pilihan perundangan yang ada serta implikasi perundangan jika kesalahan percubaan membunuh diri dikeluarkan daripada sistem keadilan jenayah.

BERITA BERKAIT
POPULAR