Jangan berhenti di lorong kecemasan Jalan Temiang-Pantai: JPJ

Pengguna Jalan Temiang-Pantai di Negeri Sembilan diberi amaran supaya tidak berhenti di lorong kecemasan tanpa sebab dan semata-mata untuk bergambar berlatarbelakangkan kawasan berbukit-bukau.

Perbuatan itu juga mengundang bahaya kerana lebuh raya itu turut digunakan kenderaan lain yang bergerak, kata Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Negeri Sembilan, Hanif Yusabra Yusuf.

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Negeri Sembilan menasihati pengguna jalan raya supaya tidak memberhentikan kenderaan di lorong kecemasan lebuh raya Temiang-Pantai bagi tujuan bergambar dan berkumpul di lorong berkenaan.

Menurutnya tindakan memberhentikan kenderaan secara berkumpulan di lorong kecemasan adalah perbuatan tidak sepatutnya dilakukan oleh pengguna jalan raya kerana ia mengundang risiko tinggi berlakunya kemalangan di kawasan terbabit, lapor Bernama.

“Tindakan pemandu itu membahayakan keselamatan orang ramai dan tidak munasabah kerana ia boleh memberikan satu persepsi bahawa tempat itu adalah tempat pelancongan sedangkan kawasan terbabit adalah lebuh raya, perlu diingat jalan raya ini digunakan untuk kenderaan dan jentera bergerak.

“Apabila mereka berhenti secara berkumpulan atau beramai-ramai ia mengganggu kelancaran trafik. Pemandu lain akan bertemu kelompok kenderaan berhenti dan berkumpul di jalan raya akhirnya mengundang kemungkinan berlakunya kemalangan,” katanya kepada pemberita hari ini.

Jalan Temiang-Pantai adalah laluan alternatif ke Kuala Klawang atau Jelebu dibuka pada 26 Ogos tahun lalu.

Beliau berkata kepada mereka yang melakukan kesalahan ini boleh diambil tindakan mengikut Kaedah 53(1) Kaedah-kaedah lalu lintas Jalan 1959 yang menyatakan tiada kenderaan boleh diletak di mana-mana lorong kecemasan kecuali dalam kes kecemasan.

Beliau berkata jika disabit kesalahan, mereka boleh disiasat mengikut Seksyen 119(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan dikenakan didenda kepada pemandu tidak melebihi RM2,000 atau penjara tidak melebihi enam bulan.

Beberapa hari lepas, tular di media sosial berkaitan sekumpulan pemandu kenderaan berkumpul dan meletakkan kenderaan di lorong kecemasan kedua-dua arah di Jalan Temiang – Pantai untuk bergambar di jalan raya berkenaan.

BERITA BERKAIT
POPULAR