Jaminan segera hutang AS$3b 1MDB kerana Najib ‘mahu ia dilakukan’: Saksi

September 27, 2022 · Isu semasa

Kerajaan Malaysia mempercepatkan pengeluaran jaminan kerajaan untuk pinjaman baharu AS$3 bilion pada 2013 oleh anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tanpa mengikut prosedur yang betul, dan jaminan ini dikatakan sebagai apa yang Perdana Menteri ketika itu Datuk Seri Najib Razak mahukan, Mahkamah Tinggi diberitahu hari ini (27 September 2022).

Surat sokongan 14 Mac 2013 itu – yang ditandatangani Najib sebagai Menteri Kewangan ketika itu – bertindak sebagai jaminan kerajaan untuk hutang AS$3 bilion, dan ini bermakna Kerajaan Malaysia terpaksa menanggung hutang jika anak syarikatnya, 1MDB, tidak dapat membuat bayaran balik.

Bekas Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar) Kementerian Kewangan Datuk Siti Zauyah Mohd Desa berkata demikian ketika memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan ke-26 dalam perbicaraan Najib berhubung penyelewengan RM2.28 bilion dana 1MDB.

Siti Zauyah, yang telah berkhidmat selama 25 tahun di Kementerian Kewangan, berkata ini bukan prosedur biasa.

“Ia adalah yang pertama seumpamanya, dalam erti kata, anda tahu, segala-galanya perlu dilakukan dengan sewajarnya, pada hari yang sama,” katanya memetik MalayMail sambil bersetuju bahawa proses untuk pengeluaran surat sokongan dilakukan “dengan cepat”.

Sebagai maklum balas kepada soalan Ketua Pendakwa Raya Datuk Seri Gopal Sri Ram, Siti Zauyah mengesahkan bahawa langkah berjaga-jaga biasa tidak diambil, dan prosedur berkaitan tidak dipatuhi kerana kadar yang dipercepatkan.

“Pertamanya, tiada usaha sewajarnya dilakukan untuk unjuran aliran tunai. Kerana pada mulanya, kami perlu membuat kertas kerja dan membentangkannya kepada Kabinet pada hari yang sama.

“Maklumat yang kami dapat, ia tidak mencukupi. Kami terpaksa bekerja dengan apa sahaja maklumat yang diberikan kepada kami. Ia sangat terhad. Tiada penilaian menyeluruh terhadap pelaburan tersebut. Malah, tidak ada. Mereka tidak memberi kami apa-apa untuk kami melakukan usaha sewajarnya,” katanya lagi.

“Jadi tiada penilaian dibuat atau usaha wajar terhadap unjuran aliran tunai. Ia adalah yang pertama seumpamanya, kami tidak mempunyai sebarang unjuran aliran tunai, yang penting untuk kami menilai sama ada pelaburan itu boleh menghasilkan jenis pendapatan yang sesuai untuk membayar pinjaman,” tambahnya.

Sri Ram kemudian bertanya sama ada biasa untuk Siti Zauyah bertindak mengingkari arahan yang diberikan kepadanya oleh Ketua Setiausaha Perbendaharaan ketika itu Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah mengenai perkara berhubung surat sokongan itu, sambil bertanya: “Bolehkah anda mengingkari perintahnya ? Dalam erti kata lain, jika dia memberitahu anda untuk meluluskan, bolehkah anda mengatakan tidak?”

Siti Zauyah menjawab: “Saya boleh menasihatinya, tetapi terpulang kepada dia sama ada mahu menerima atau tidak.”

Sri Ram kemudian bertanya: “Tetapi apabila dia memberitahu anda, inilah yang PM mahu lakukan, apakah tanggapan yang anda dapat dalam fikiran anda?”

Siti Zauyah menjawab: “Itu adalah arahan.”

Dalam proses pantas itu, Kementerian Kewangan menyediakan memorandum dalaman pada 11 Mac 2013 berhubung isu surat sokongan dan kemudiannya mendapat kelulusan perdana menteri Najib ketika itu, memetik MalayMail.

Selepas mendapat kelulusan Najib, pegawai Kementerian Kewangan pada 11 Mac 2013 kemudiannya menyediakan memorandum kepada Kabinet bagi pihak menteri kewangan untuk mendapatkan kelulusan Kabinet.

Kabinet pada 13 Mac 2013 membuat keputusan bersetuju dengan pengeluaran surat sokongan kerajaan melalui Kementerian Kewangan untuk hutang 1MDB berjumlah AS$3 bilion, dengan Najib sebagai menteri kewangan kemudian menandatangani surat sokongan bertarikh 14 Mac 2013. Hanya beberapa hari kemudian, 1MDB menerima wang yang diperoleh.

Surat sokongan ini penting untuk anak syarikat 1MDB – 1MDB Global Investment Limited (1MDB GIL) – menerbitkan bon AS$3 bilion.

Pengumpulan dana AS$3 bilion itu kononnya untuk pelaburan melalui usahasama yang dirancang antara 1MDB dan firma Abu Dhabi, Aabar Investments PJS, tetapi kini diketahui bahawa 1MDB sebaliknya berurusan dengan syarikat palsu yang mempunyai nama serupa dengan Aabar.

Bon 10 tahun AS$3 bilion itu diterbitkan oleh 1MDB GIL pada 19 Mac 2013, dengan faedah 4.4 peratus ke atas jumlah AS$3 bilion yang perlu dibayar sehingga 2023.

Pihak pendakwaan pada hari pertama perbicaraan Najib berkata ia akan menunjukkan bahawa 1MDB GIL pada 19 Mac 2013 hanya menerima AS$2.721 bilion daripada dana AS$3 bilion yang diperolehnya dengan baki dibayar untuk mengatur Goldman Sachs sebagai yuran, dan itu lebih AS$1 bilion daripada AS$2.721 bilion telah dibayar kepada dua dana Devonshire Funds Limited dan Enterprise Emerging Markets Fund (EEMF) – kini diketahui dikaitkan dengan Low Taek Jho – pada 20 Mac dan 21 Mac 2013.

Pihak pendakwaan juga berkata ia akan menunjukkan bahawa sejumlah AS$890 juta – termasuk sejumlah AS$430 juta yang melalui Granton Property Holding – dalam beberapa hari berpindah dari Devonshire dan EEMF ke Tanore Finance Corporation, dan ia juga akan menunjukkan bahawa Tanore pada awal April 2013 telah memindahkan AS$681 atau lebih RM2 bilion ke akaun Najib.

Granton dan Tanore kini diketahui berada di bawah kawalan Eric Tan, rakan sekutu Low Taek Jho atau Jho Low, ahli perniagaan dalam buruan yang dikaitkan dengan skandal 1MDB.

Berita berkaitan
China mungkin tidak benarkan Jho Low balik Malaysia, kata Justo
4 jam lalu· Isu semasa
Lompat parti empat Ahli Parlimen Sabah, AGC akan bantah permohonan Bersatu
June 1, 2023· Politik
Kematian saksi 1MDB, polis sahkan tiada unsur jenayah
May 31, 2023· Isu semasa
Kita tak bercadang untuk ulas lanjut, kata Saifuddin berhubung isu lokasi Jho Low
May 31, 2023· Politik
Popular
Terima ugutan sindiket along, Ketua Polis Pulau Pinang tak akan tunduk
June 3, 2023
Dakwaan P.Pinang milik Kedah, tak perlu takut kata Samsuri
June 3, 2023
Wanita cemas kereta terperangkap dalam banjir kilat di Klang
June 4, 2023
China mungkin tidak benarkan Jho Low balik Malaysia, kata Justo
June 4, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Suri rumah hangus RM110,556 terperdaya sindiket penipuan
6 jam lalu · Isu semasa
Wanita cemas kereta terperangkap dalam banjir kilat di Klang
6 jam lalu · Isu semasa
Terima ugutan sindiket along, Ketua Polis Pulau Pinang tak akan tunduk
20 jam lalu · Isu semasa
Radzi berharap Dr Noor Hisham terus menyumbang kepada negara
23 jam lalu · Isu semasa
Dakwaan P.Pinang milik Kedah, tak perlu takut kata Samsuri
June 3, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Sanusi di himpunan jentera PB Best Pulau Pinang
13 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Dominic di himpunan jentera PN Pulau Pinang
14 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok