HM4P buat persiapan akhir sebelum masuk Palestin

Oleh Hiekal Rosli
Jurugambar Agenda Daily yang turut serta dalam HM4P

Pasukan misi Humanitarian Mission 4 Palestine (HM4P) anjuran Biro Kebajikan UMNO Malaysia (BKUM) yang turut disertai wakil Agenda Daily sedang membuat persiapan untuk memasuki Semenanjung Gaza.

HM4P diketuai Pengerusi BKUM Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim dijangka memasuki wilayah bergolak itu bersama pasukan Persatuan Bulan Sabit Merah Mesir yang bertanggungjawab menyampaikan bantuan kepada rakyat Palestin di wilayah itu.

Azeez ketika sidang media hari ini memaklumkan pemimpin Persatuan Bulan Sabit Merah Mesir, Dr Ramy El Nazer meminta beliau dan anggota HM4P memasuki Semenanjung Gaza untuk melihat sendiri keadaan di wilayah itu.

“Kita berjumpa dengan Dr Remy El Nazer yang bertanggungjawab menghantar bantuan ke Gaza semenjak diserang dan beliau telah berkongsi banyak maklumat berkaitan. Insya-Allah kita akan terus bekerjasama selepas ini.

“Kali ini beliau meminta kita masuk ke Gaza untuk melihat sendiri dan ambil maklumat untuk menyalurkan bantuan atau apa-apa yang perlu.

“Sekiranya selepas ini mahu menyampaikan bantuan susulan kepada hospital atau rakyat Palestin yang terkesan maka Persatuan Bulan Sabit Merah Mesir sanggup menerima barang-barang dan menghantarkan bagi pihak kita.

“Ini bermakna tidak semestinya kita datang dalam rombongan yang besar apatah lagi dalam kekangan Covid-19 sekarang ini,” katanya.

Beliau berkata, Dr Ramy juga memaklumkan pihaknya bersedia menerima pelajar Malaysia yang berada di Mesir untuk mewakili BKUM atau menjadi perantara antara Malaysia dan persatuan itu.

Terdahulu beliau menyampaikan 10 kerusi roda kepada persatuan itu untuk kegunaan pelarian Palestin yang berada di Mesir, dan warga Semenanjung Gaza.

Misi bantuan itu dianggotai 17 anggota melaksanakan misi berkenaan selama dua minggu dengan fasa pertama membabitkan sumbangan kewangan bagi membaik pulih dan memenuhi keperluan pengurusan Masjid Al-Aqsa.

Turut serta pPenyanyi terkenal Caprice atau nama sebenarnya Ariz Ramli dan Pengerusi Yayasan Khayr Ummah Antarabangsa, Datuk Dr Fathul Bari Mat Jahya.

HM4P sebelum ini telah menyalurkan sumbangan AS$200,000 (RM828,000) kepada Tabung Al-Aqsa di bawah Kementerian Awqaf dan Hal Ehwal Agama Jordan yang diterima menterinya, Dr Mohammad Al-Khalaileh Ahad lalu.

BERITA BERKAIT
POPULAR