Hina PM, aktivis politik dibebas dengan ikat jamin RM14,000

July 7, 2022 · Isu semasa

Seorang aktivis politik, Jufazli Shi Ahmad dibebaskan dengan ikat jamin RM14,000 hari ini.

Jufazli yang merupakan bekas calon bebas Dewan Undangan Negeri (DUN) Tanjong Papat, Sabah dituduh atas kesalahan membuat komunikasi jelik terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan terpaksa menggadai emas kerana tidak cukup wang untuk membayar wang jaminan.

Menurut laporan, peguam mewakili Jufazli, Rajsurian Pillai memaklumkan Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur membenarkan anak guamnya diikat hamin dan sudah keluar daripada lokap pukul empat petang tadi setelah penjamin yang juga adiknya menyelesaikan bayaran berkenaan.

Rajsurian berkata, penjamin menyelesaikan bayaran dengan terpaksa menggadai barang kemas selain wang tambahan daripada ahli keluarga setelah nilai gadaian tidak mencapai kadar ikat jamin ditetapkan.

“Jurubahasa mahkamah sahkan Jufazli sudah diikat jamin dan keluar petang tadi. Pagi tadi, adik dia pergi pajak gadai emas. Selepas itu, bakinya penjamin minta dengan ahli keluarga lain.

“Lewat petang semalam pegawai-pegawai penyiasat daripada Bukit Aman maklum Jufazli dituduh hari ini. Jadi, saya suruh ahli keluarganya sediakan antara RM10,000 hingga RM15,000 duit jaminan.

“Buat masa ini, pihak pembelaan menunggu dokumen daripada pihak pendakwa raya dahulu dan akan memikirkan tindakan selanjutnya,” katanya menurut laporan Utusan.

Pagi tadi, Jufazli mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen atas empat pertuduhan termasuk membuat komunikasi jelik terhadap Ismail Sabri dan UMNO menggunakan aplikasi Tiktok dan Youtube.

Mengikut dua pertuduhan pertama, bekas ahli DAP itu didakwa membuat dan memulakan penghantaran komunikasi jelik, telah memuat naik dua video dengan niat menyakitkan hati orang lain menggunakan Tik Tok atas nama ‘King Maker’ dan YouTube ‘King Maker Politik’ pada 23 dan 27 Jun lalu, pukul 3 petang.

Ia merupakan suatu kesalahan mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 233(3) akta sama. Jika sabit kesalahan, dia boleh didenda tidak lebih RM50,000 atau penjara maksimum setahun atau kedua-duanya dan boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.

Bagi dua pertuduhan lain, dia didakwa gagal memberi capaian kepada data berkomputer yang disimpan dalam telefon bimbit iaitu gagal memberi kata laluan kepada laman profil Tik Tok atas nama ‘King Maker’ dan YouTube ‘King Maker Politik’ yang diminta oleh pihak polis.

Pada 2019, Jufazli pernah ditahan polis bagi membantu siasatan berhubung ‘serangannya’ terhadap bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dengan menuduh melakukan pelbagai jenayah termasuk rasuah dan penyalahgunaan kuasa.

Pemuda berasal dari Semporna itu pernah menyiarkan videonya secara langsung di Facebooknya menunjukkan empat anggota polis cuba menahannya pukul empat pagi di Cheras.

Berita berkaitan
Tindakan beku akaun Bersatu, DAP paling suka lihat parti Melayu ditindas?
18 jam lalu· Politik
UMNO semakin hilang sokongan, ahli baharu kurang dan yang ada pula keluar: Ismail Sabri
18 jam lalu· Politik
Dilabel ‘tong sampah’, Zahidi kini mahu masuk Amanah pula
18 jam lalu· Politik
Utamakan kepentingan rakyat bukan berdendam dengan pembangkang, kata PN
February 4, 2023· Politik
Popular
‘Kumpulan tuntut, serang Sabah bukan waris sah Sultan Sulu’
February 5, 2023
Sayur pula naik harga, kerajaan PH-BN gagal selesai masalah rakyat
February 5, 2023
Exco Selangor sahkan pembukaan tanah di Taman Negeri untuk pelaksanaan ECRL
February 4, 2023
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
February 4, 2023
Lagi Isu semasa terkini
580 mangsa banjir di 3 negeri pindah ke tujuh PPS hingga malam ini
8 jam lalu · Isu semasa
Sayur pula naik harga, kerajaan PH-BN gagal selesai masalah rakyat
9 jam lalu · Isu semasa
‘Kumpulan tuntut, serang Sabah bukan waris sah Sultan Sulu’
9 jam lalu · Isu semasa
Kanser serviks kerap serang wanita muda
18 jam lalu · Isu semasa
Elak rakyat muflis, CUEPACS cadang panjangkan tempoh bayaran pinjaman
February 4, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok