Elaun khas disalur kerajaan kepada barisan hadapan RM941.43 juta

September 10, 2021 · Isu semasa

Setakat 27 Ogos 2021, elaun khas yang disalurkan kerajaan kepada barisan hadapan sepanjang berdepan krisis kesihatan Covid-19 adalah sebanyak RM941.43 juta, kata Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Tengku Zafrul berkata elaun khas yang diperkenalkan sejak pentadbiran kerajaan Perikatan Nasional (PN) itu merangkumi 2,580,713 tuntutan kepada barisan hadapan yang terlibat secara langsung dalam pengurusan dan pembendungan pandemik.

“Selain doktor, jururawat dan kakitangan perubatan lain, elaun ini turut dipanjangkan kepada anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM), Jabatan Imigresen Malaysia, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Angkatan Pertahanan Awam serta Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) yang terbabit secara langsung dalam melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP),” katanya dipetik dalam laporan sebuah portal.

Terdahulu, Tengku Zafrul membentangkan Laporan Agensi Pelaksanaan Ekonomi Dan Koordinasi Strategik Nasional (LAKSANA) Ke-67.

Sementara itu, beliau turut berkata kementeriannya satu Kertas Konsultasi Awam (KKA) diterbitkan bagi menambahbaik ketelusan dan keterangkuman di dalam proses penyediaan belanjawan tahunan dan juga sebagai pelengkap kepada Kenyataan Pra-Bajet 2022 yang diterbitkan pada 31 Ogos 2021.

Beliau berkata, empat bentuk KKA yang berbeza akan diterbitkan bagi mendapatkan maklum balas serta input kepada perancangan Belanjawan 2022.

Ia, katanya merangkumi penambahbaikan dasar perolehan kerajaan berkaitan barangan atau perkhidmatan tempatan dan Bumiputera yang akan menggariskan perlindungan dan pembangunan industri tempatan serta mengurangkan kebergantungan kepada barangan import.

“Selain itu KKA akan menerbitkan penambahbaikan Program Bantuan Tunai kepada rakyat, terutama dalam situasi yang mencabar akibat penularan COVID-19 serta Kajian Insentif Cukai, bagi memastikan insentif cukai kepada pelabur kekal relevan dengan landskap semasa perniagaan, meningkatkan daya saing negara dalam menarik pelaburan berkualiti, seterusnya menjana pertumbuhan ekonomi, penciptaan pekerjaan dan penambahbaikan kedudukan fiskal negara,” katanya.

Tengku Zafrul berkata, KKA keempat adalah penggubalan Akta Tanggungjawab Fiskal (FRA) bagi meningkatkan tadbir urus, ketelusan dan akauntabiliti dalam pengurusan fiskal negara, termasuk pengurusan hasil, perbelanjaan, hutang, risiko fiskal, serta pelaporan tertentu dalam bentuk pra-bajet dan pasca bajet, unjuran kedudukan ekonomi dan Rangka Kerja Fiskal Jangka Sederhana.

“Penerbitan KKA buat pertama kali dalam sejarah pembentangan belanjawan negara ini bertujuan menyediakan lebih banyak peluang kepada semua pihak berkepentingan memberi maklum balas masing-masing ke arah perangkaan sebuah belanjawan yang memenuhi keperluan rakyat, serta selaras dengan dasar dan objektif negara.

“Layari https://budget.mof.gov.my/ms/ untuk mengemukakan sebarang soalan atau mendapatkan maklumat lanjut,” katanya.

Berita berkaitan
Rakyat mahu tahu kebenaran berhubung skandal LCS, kata bekas AG
21 jam lalu· Isu semasa
Sebanyak 32.8 peratus kes baharu Covid-19 di Sarawak disebabkan BA.5
August 11, 2022· Isu semasa
Subsidi tarif elektrik ditanggung kerajaan RM6.51 bilion pada 2022
August 11, 2022· Isu semasa
Kerajaan tidak ada rancangan tambat ringgit: Zafrul
August 11, 2022· Isu semasa
Popular
SRC: Catur terakhir ‘Bossku’ bermula hari ini di Mahkamah Persekutuan
August 15, 2022
Peninju Thailand maut selepas aksi muay thai di Kota Bharu
August 14, 2022
Polis akan panggil 13 individu demonstrasi kapal tempur LCS
August 14, 2022
Anak muda bawa skandal kapal tempur zaman BN ke jalan raya
August 14, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Rayuan akhir Najib: Ketua Hakim Negara ketuai panel lima hakim
15 minit lalu · Isu semasa
Bursa Malaysia diniaga rendah pagi ini, ringgit pula dibuka tinggi
37 minit lalu · Isu semasa
Skandal LCS: Pengarah operasi ‘VIP’ dalam senarai pertuduhan SPRM
46 minit lalu · Isu semasa
SRC: Catur terakhir ‘Bossku’ bermula hari ini di Mahkamah Persekutuan
3 jam lalu · Isu semasa
Umrah: Umat Islam Malaysia boleh mohon VOA tapi berisiko
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok