Dipecat parti diistilah lompat parti dalam RUU bakal dibentang: Wan Junaidi

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar hari ini menjelaskan tiga perkara utama mengistilahkan seseorang Ahli Parlimen melompat parti, dalam draf pentadbiran Rang Undang-Undang (RUU) Perlembagaan (Pindaan) berhubung Anti Lompat Parti.

Beliau berkata apabila seorang Ahli Parlimen yang memenangi pilihan raya dan kemudian mengumumkan keluar parti politik dengan menyatakan menjadi ahli Bebas atau menyertai parti politik lain adalah dikirakan telah melompat parti.

“(Kedua) Seorang Ahli Parlimen telah memenangi kerusi Parlimen tetapi dipecat oleh parti juga dikirakan sebagai melompat parti,” katanya di Dewan Negara hari ini.

Wan Junaidi menjawab soalan Senator Datuk John Ambrose di Dewan Negara, yang ingin tahu sejauh mana tindakan serta perancangan telah dirangka dalam melaksanakan RUU Anti Lompat Parti.

Jelasnya lagi, langkah peruntukan itu dilaksanakan bertujuan bagi memastikan setiap wakil rakyat yang dipilih patuh kepada peraturan dan perlembagaan parti yang disertai mereka.

“Ini bagi tujuan untuk memastikan Ahli Parlimen patuh kepada perlembagaan dan peraturan serta disiplin parti.

“Parti yang memecat Ahli Parlimen akan berhadapan risiko kehilangan kerusi dan pilihan raya perlu diadakan semula,” katanya lagi.

Wan Junaidi juga berkata tindakan lompat parti itu juga termasuk bagi Ahli Parlimen Bebas yang memenangi kerusi ditandingi pada pilihan raya, namun mengumumkan menyertai mana-mana parti politik selepas kemenangannya.

RUU tersebut antara salah satu janji yang termaktub dalam memorandum persefahaman (MoU) antara Pakatan Harapan (PH) dengan kerajaan yang dimerterai sebelum ini, malah sepatutnya dibentangkan pada sidang Dewan Rakyat  baru-baru ini tetapi ditangguh ke sidang khas yang akan berlangsung 14 April nanti.

Pada 13 September tahun lalu, PH dan kerajaan Ismail Sabri menandatangani MoU dalam urusan pentadbiran kerajaan.

MoU tersebut dijangka berakhir pada Julai ini dan UMNO semasa Perhimpunan Agung 2021 baru-baru ini juga lantang mendesak pembubaran Parlimen bagi memberi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) disegerakan.

BERITA BERKAIT
POPULAR