Cikgu Zahid ajar cara jaga tulang belakang agar kuat

Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dianggap sebagai cikgu kepada Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkongsi dalam satu hantaran Facebook dipercayai ditujukan kepada anak muridnya cara senaman terbaik untuk menjaga tulang belakang.

Zahid yang mengalami sakit belakang baharu mendapat semula pasportnya untuk mendapatkan rawatan di Jerman, negara sama Anwar menerima rawatan sakit belakangnya sebelum ini.

Plank mampu meningkatkan kekuatan otot abdomen dan menstabilkan tulang belakang. Ia mampu memberi kesan kepada keseimbangan badan iaitu tidak mudah jatuh ketika berjalan ataupun cedera ketika bersenam.

Menurut American Council on Exercise, seseorang yang melakukan plank setiap hari bukan sahaja boleh mengurangkan sakit belakang malah ia juga memberikan sokongan kuat kepada bahagian tersebut.

Ketua Pembangkang itu berkongsi satu gambar sedang melakukan senaman yang dikenali sebagai ‘plank’, ia satu kaedah senaman jika diamalkan dapat menguatkan tulang belakang manusia.

Zahid sebelum ini juga dirawat di hospital susulan sakit tulang belakang yang dialaminya sehingga perbicaraan kes mahkamah dihadapinya beberapa kali ditangguhkan. Kali ini ia nampak serius sehingga terpaksa mencari rawatan di luar negara untuk menyembuhkan kesakitan tersebut.

Malah, Anwar turut seakan menyindir Zahid dalam status di Facebooknya dengan berkata, “Planking with the neighbours after Pandora Papers”.

Untuk rekod, nama anak murid Anwar itu juga terpalit dengan pendedahan Kertas Pandora itu sebelum ini yang mengaitkannya dengan akaun luar pesisir, bagaimanapun dinafikan oleh Zahid.

Anwar beria-ia membangkitkan isu berkaitan pendedahan Kertas Pandora itu di Dewan Rakyat.

BERITA BERKAIT
POPULAR