Bimbang varian Omicron, peralihan ke fasa endemik dikaji semula

Kebimbangan penularan varian Covid-19 lebih merbahaya yang baharu ditemui dikenali sebagai Omicron menyebabkan Putrajaya perlu mengkaji semula fasa ‘Peralihan ke Endemik’ sehingga mendapat maklumat lanjut berhubung varian tersebut.

Langkah berhati-hati terpaksa diambil kerajaan berikutan varian itu dilaporkan sangat pantas dan mudah berjangkit, kata Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein hari ini.

“Sebelum ini, kita memutuskan kemungkinan mengumumkan fasa ‘Peralihan ke Endemik’ namun dihentikan seketika untuk melihat perkembangan varian Omicron yang menular ke seluruh dunia.

“Kita bimbang semua yang dirancang dan yang diumumkan dalam masa terdekat seperti kelonggaran, prosedur operasi standard (SOP) dan tujuh asas menuju fasa endemik mungkin terjejas jika kita tidak memantau varian ini secara dekat dan menanganinya,” katanya dalam sidang media hari ini.

Terdahulu, beliau mempengerusikan mempengerusikan mesyuarat berkenaan di Parlimen.

Langkah berjaga-jaga perlu diambil walaupun belum ada kes membabitkan varian Omicron di Malaysia, katanya lagi yang juga Pengerusi Mesyuarat Menteri Kuartet Covid-19.

Pada 16 November lalu, Hishammuddin memaklumkan tujuh asas yang perlu dipenuhi dalam pendekatan menyeluruh yang diambil kerajaan sebagai persediaan memasuki fasa endemik.

Ia merangkumi SOP dan sembilan garis panduan; Sistem Amaran dan Tindakan (HAS) dan Strategi Ujian Kebangsaan; Test, Report, Isolate, Inform, Seek (TRISS); Automated Find, Test, Trace, Isolate, Support (FTTIS); pembukaan sempadan negara secara berperingkat dan mencari duta pemerkasaan komuniti.

Hishammuddin berkata, kawalan sempadan antarabangsa akan diperketat ke atas negara yang melaporkan penyebaran varian Omicron.

Katanya, mandat diberi kepada Kementerian Kesihatan (KKM) untuk menentukan tindakan selanjutnya berhubung keluar masuk sempadan serta SOP yang akan diumumkan.

Beliau berkata, mesyuarat kuartet turut mengambil maklum mengenai destinasi lain yang berpotensi bagi Laluan Perjalanan Lengkap (VTL) seperti Singapura ke Pulau Pinang, Langkawi, Kuching dan Kota Kinabalu.

“Bagaimanapun, kerajaan tidak akan membuat keputusan sehingga mengetahui kesan sebenar varian Omicron.

“Saya sudah minta semua pihak untuk terus memikirkan dan berbincang dengan pihak yang berkenaan. Saya harap semua pihak sentiasa berwaspada dan jangan mengambil risiko ketika kita memantau varian yang menular ini,” katanya lagi.

Mengenai permintaan pemimpin negara Afrika supaya rakyat mereka tidak dihalang masuk ke negara lain susulan penularan Omicron di negara itu, Hishammuddin berkata, pendirian Malaysia sama seperti beberapa negara lain iaitu bersandarkan risiko keselamatan dan bukan geopolitik atau hubungan dua hala.

“Saya percaya negara Afrika faham yang ia bukan mengenai isu diplomasi dan geopolitik tetapi kesihatan.

“Kita tidak akan menjejaskan tindakan yang kita lakukan selama setahun setengah dengan tindakan tidak bertanggungjawab,” katanya lagi.

BERITA BERKAIT
POPULAR