Azmin akan bentang dasar pelaburan baharu sasar tarik pelabur

Ahli Parlimen Gombak Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Bagi menjadikan Malaysia sebagai daya tarikan pelabur berkualiti, satu dasar pelaburan baharu akan dibentang kepada Kabinet pada Rabu ini, kata Menteri Kanan merangkap Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Azmin berkata rangka dasar itu adalah salah satu langkah proaktif kerajaan ke arah menjadikan negara sebuah negara berpendapatan tinggi dan pelan tersebut dijangka dilaksanakan serta-merta.

“Dasar yang akan diperkenalkan ini memberi tumpuan kepada bidang inovasi, teknologi dan digital. Malah dalam lawatan kerja saya ke Korea Selatan dan Jepun baru-baru ini, mereka turut menyambut baik pelaksanaan dasar pelaburan baharu itu,” katanya dipetik Bernama semalam.

Mohamed Azmin berkata dasar baharu itu juga adalah sejajar dengan garis panduan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Dalam pada itu, Azmin juga mengulas berhubung pelaburan baharu syarikat gergasi teknologi global Microsoft yang dilancarkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan mengatakan ia adalah bukti bahawa pelabur asing masih yakin untuk melabur di Malaysia dan menjadi hab utama pelaburan mereka.

“Justeru itu, negara juga perlu bersedia untuk menyediakan dan mengetengahkan tenaga kerja dan bakat tempatan bagi memenuhi keperluan industri ini,” katanya.

Hari ini, negara menyaksikan kerjasama dengan syarikat itu dengan pelaburan asing berjumlah US$1 bilion (RM4 bilion) dalam tempoh lima tahun akan datang bagi penubuhan pusat data serantau yang pertama di Malaysia.

Pelaburan itu dijangka berupaya menjana pendapatan baharu kira-kira US$4.6 bilion (RM19 bilion) selain membantu mewujudkan 19,000 peluang pekerjaan termasuk 4,000 pekerjaan berkaitan teknologi maklumat untuk rakyat tempatan.

POPULAR