Anwar dan Zahid berbohong, PDRM belum terima laporan

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menggertak untuk membuat laporan polis berhubung klip audio tular sehingga hari ini masih belum mengambil sebarang tindakan.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador mengesahkan kedua-dua pemimpin politik itu berbohong kononnya pegawai mereka sudah diarahkan membuat laporan polis bagaimanapun sehingga hari ini tiada laporan yang diterima pihak berkuasa itu.

“Setakat ini saya tidak dimaklumkan lagi, laporan belum dibuat lagi. Kita tunggulah, kalau betul beliau (Ahmad Zahid dan Anwar) difitnah, demi kebaikan, buatlah laporan.

“Kita lihat daripada tempoh reaksi orang ramai terhadap audio tersebut. Sampai satu tahap ia menimbulkan kebimbangan dan kegusaran semua, kita akan jalankan siasatan,” kata beliau hari ini.

Jelas Abdul Hamid, pihak berkuasa akan meneruskan siasatan kerana sudah menerima tujuh laporan polis berhubung klip audio tersebut namun ia bukan dibuat oleh kedua-dua pemimpin politik tersebut mahu pun pegawai mereka.

“Bagaimanapun, siasatan lanjut termasuk menganalisis suara salah seorang daripada mereka hanya akan dibuat selepas kita buka kertas siasatan.

“Kita akan menilai bukti-bukti lain yang dijalankan,” jelasnya.

Baru-baru ini, Agenda Daily melaporkan satu klip audio suara mirip Anwar dan Zahid sedang berbincang strategi politik selepas Perhimpunan Agung UMNO 2020 (PAU) baru-baru ini.

Perbualan kedua-dua pemimpin itu sangat mesra dengan mereka saling bertukar pandangan berhubung ucapan perwakilan ketika perhimpunan baru-baru ini.

Zahid dan Anwar kini sedang berdepan tekanan susulan penularan klip audio tersebut, mereka berdua juga pada awalnya mahu melaporkan kepada polis untuk menyiasat dalang penularan klip tersebut bagaimanapun pihak berkuasa berkata masih belum menerima sebarang laporan setakat ini.

BERITA BERKAIT
POPULAR