Ahmad Bashah akui buat keputusan terima cadangan ladang Musang King

July 19, 2022 · Isu semasa

Selepas tercetus insiden tuduh menuduh antara dua bekas Menteri Besar (MB) Kedah dalam isu ladang Musang King di Baling, akhirnya Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah membuka mulut membuat penjelasan berhubung kelulusan kepada syarikat ECK Development Sdn Bhd.

Ahmad Bashah mengakui semasa menjadi MB, pentadbirannya menerima cadangan dikemukakan ECK Development Sdn Bhd yang merancang Gunung Inas, Baling, dijadikan ladang durian Musang King berskala besar pada 2018.

Terdahulu, seorang lagi bekas MB Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir menafikan semasa pentadbirannya memerintah negeri itu meluluskan pembukaan ladang durian di Baling.

Ia adalah kenyataan pertama beliau berhubung isu berkenaan, dua minggu selepas kejadian kepala air dan banjir lumpur di Kampung Iboi yang meragut tiga nyawa serta menjejaskan lebih 800 penduduk pada 4 Julai lalu.

“Ketika saya mengambil alih sebagai Menteri Besar Kedah, sebuah syarikat tempatan iaitu ECK Development Sdn Bhd membeli syarikat Aman Mega yang sebelum itu diberi kelulusan menguruskan kawasan Gunung Inas di Baling oleh menteri besar terdahulu.

“Pada masa itu, cadangan yang dikemukakan ECK kepada saya adalah supaya kawasan berkenaan dijadikan ladang durian Musang King berskala besar.

“Ia bagi memastikan kawasan yang sebelum ini dijalankan aktiviti pembalakan dilindungi semula dengan tanaman supaya ia kelak tidak menjadi masalah kepada kawasan sekitar.

“Kelulusan itu tidak sama sekali untuk tujuan pembalakan baharu kerana aktiviti pembalakan sudah berlaku ketika pentadbiran sebelum itu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ahmad Bashah berkata, cadangan ECK itu kemudian diangkat untuk pertimbangan kerajaan negeri.

“Sebagai Menteri Besar, sudah tentu saya tidak boleh mengambil keputusan semberono. Ia perlu melalui beberapa peringkat penelitian dan mesyuarat khas di peringkat kerajaan.

“Sebenarnya banyak cadangan lain tetapi kerajaan pada masa itu mendapati cadangan ECK nampak lebih meyakinkan selepas mengambil kira pelbagai faktor termasuk ekonomi, alam semula jadi, kepentingan penduduk dan sebagainya.

“Saya tegaskan kerajaan memberi kelulusan itu untuk melindungi semula kawasan berkenaan, di samping kerajaan turut mendapat faedah dan pulangan yang difikirkan setimpal,” katanya.

Beliau berkata, apa yang penting bagi kerajaan ketika itu adalah bagi isu di kawasan hutan Gunung Inas diselesaikan segera.

Pada masa sama, Ahmad Bashah menegaskan tidak berniat berpolitik dalam isu berkenaan atau cuba menuding jari kepada sesiapa kerana menyedari mana-mana kerajaan negeri tidak akan membiarkan masalah itu berterusan.

“Ketika berlaku pertukaran kerajaan negeri, perkara ini turut menerima tempias kerana lain orang, lain cara pemikirannya dan setiap Menteri Besar akan berubah cara berfikir, cara mentadbir negeri yang sedikit sebanyak memberi kesan terhadap perkara seperti ini.

“Selepas pilihan raya umum ke-14 (PRU-14), saya tidak lagi menjadi Menteri Besar dan tidak ada kuasa ke atas keputusan kerajaan. Sudah tentu Menteri Besar selepas saya yang mengambil alih tanggungjawab untuk hal pentadbiran negeri termasuk isu berkenaan.

“Bukan sesuatu yang luar biasa untuk kerajaan atau pimpinan negeri baharu membatal atau tidak meneruskan usaha kerajaan pentadbiran terdahulu dan bukan satu kesalahan meneruskannya, jadi terserah kepada mereka,” katanya.

Berikutan itu, beliau meminta kerajaan negeri ketika ini mencari jalan melindungi semula kawasan Gunung Inas yang sudah dibalak dan meminta isu berkenaan tidak dipolitikkan secara keterlaluan, selain berhenti menyalahkan satu sama lain.

Berita berkaitan
Isu 1MDB dahulu Najib juga nafikan, akhirnya didakwa di mahkamah
30 minit lalu· Politik
PAS gesa pesalah skandal kapal tak siap dibawa ke muka pengadilan
8 jam lalu· Isu semasa
Rakyat mahu tahu Menteri mana guna kuasa tukar reka bentuk LCS
14 jam lalu· Isu semasa
RCI perlu diwujudkan siasat kepincangan skandal kapal tak siap
14 jam lalu· Isu semasa
Popular
Rakyat mahu tahu Menteri mana guna kuasa tukar reka bentuk LCS
August 7, 2022
Zahid jangan lari tanggungjawab, buat-buat lupa jadi Menteri Pertahanan pada 2011
August 7, 2022
Pihak berkuasa diarah siasat kumpulan percaya kemunculan Imam Mahdi
August 7, 2022
Skandal kapal tempur ketika BN, UMNO memerintah cetus kemarahan rakyat
August 7, 2022
Lagi Isu semasa terkini
2,728 kes baru semalam, 6 kematian
30 minit lalu · Isu semasa
Potong usus jadi pilihan VIP: Untuk cantik atau sihat?
30 minit lalu · Isu semasa
Mangsa tetakan meninggal, tuduhan mencederakan bakal diubah
1 jam lalu · Isu semasa
Tiada pergaduhan kaum di Sungai Petani, kata polis
1 jam lalu · Isu semasa
Sukan Komanwel: Nur Dhabitah raih perak acara terjun
1 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022
[VIDEO] Melayu jangan terpengaruh dengan Gerakan Dr M, kata Naib Presiden UMNO
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok