9,426 pelajar UM mula kembali ke kampus, konvokesyen 20 November

Seramai 800 pelajar Universiti Malaya (UM) mula mendaftar untuk memasuki kampus secara fizikal hari ini, kata Timbalan Naib Canselor, Profesor Sabri Musa.

Menurutnya, sesi pendaftaran kolej kediaman norma baharu pada sesi akademik kali ini berlangsung secara fizikal selama tiga hari sehingga 17 Oktober ini melibatkan pelajar dari semua tahun pengajian.

“Jumlah keseluruhan pelajar yang memohon kebenaran kembali ke kampus adalah 9,426 orang dan daripada jumlah ini, 7,035 pelajar akan mendaftar di kolej kediaman dan daripada jumlah tersebut, hampir 4,000 pelajar adalah pelajar baharu ijazah sarjana muda sesi kemasukan 2021/2022.

“Semua pelajar diwajibkan hadir ke Point of Assembly (P.O.A) bagi menjalani proses saringan kesihatan dan lapor diri sebelum memasuki kolej kediaman yang telah ditawarkan.

“Tiga P.O.A telah ditetapkan iaitu di Auditorium Kompleks Perdana Siswa, Dewan Tunku Canselor dan Padang Palapes. Sesi pendaftaran pelajar buat masa ini berjalan dengan lancar,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sabri berkata pihak universiti telah menetapkan hanya pelajar bersama dua orang ibu bapa atau penjaga yang telah lengkap dos vaksin Covid-19 dibenarkan untuk hadir ke universiti.

Malah jelasnya, pelajar yang mendaftar perlu menjalani ujian kendiri Covid-19 menggunakan kit ujian kendiri Covid-19 yang dibekalkan di P.O.A.

Beliau berharap pelajar yang telah kembali ke kolej kediaman terus mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan bagi mengekang penularan Covid-19 di kampus.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Induk Istiadat Konvokesyen UM, Profesor Ir Dr Noor Azuan Abu Osman berkata Istiadat Konvokesyen UM Ke-60 akan diadakan bermula 20 hingga 27 November bertempat di Dewan Tunku Canselor.

Menurutnya, konvokesyen itu adalah istiadat tertangguh tahun lalu dan diadakan khusus kepada lebih 6,000 graduan yang telah menamatkan pengajian pada 2020.

“Manakala graduan yang menamatkan pengajian pada tahun ini, istiadat konvokesyen ke-61 akan dimaklumkan kemudian,” katanya.

Katanya, konvokesyen itu akan dianjurkan dengan mengikut norma baharu serta mematuhi sepenuhnya SOP ditetapkan, dengan hanya membabitkan kehadiran graduan dalam dewan mengikut sidang istiadat masing-masing.

BERITA BERKAIT
POPULAR