Zarul akui bayar RM19 juta kepada orang tengah rapat dengan Najib

August 5, 2022 · Isu semasa

Seorang saksi utama kes perbicaraan Lim Guan Eng hari ini, memberitahu Mahkamah Sesyen bahawa beliau membayar RM19 juta kepada orang tengah yang didakwa rapat dengan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, bagi menghentikan siasatan rasuah oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Ahli Parlimen Bagan itu.

Pengarah Consortium Zenith Construction Sdn Bhd (CZCSB), Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli, 62, berkata beliau melakukannya kerana tidak mahu ‘bersikap tidak mengenang budi’ kerana Guan Eng yang ketika itu Ketua Menteri Pulau Pinang, telah memberikannya projek terowong bawah laut Pulau Pinang bernilai RM6.34 billion, lapor Bernama.

Ketika pemeriksaan balas Gobind Singh Deo selaku peguam bela Guan Eng, Zarul juga mengakui yang beliau sanggup melindungi Guan Eng sehingga memberi rasuah kepada Najib, bagi menghentikan siasatan terhadap Guan Eng atas projek terowong bawah laut Pulau Pinang yang kontroversi.

Saksi pendakwaan ke-23 itu, berkata beliau membuat bayaran RM19 juta menerusi seorang ahli perniagaan dikenali sebagai G. Gnanaraja yang didakwanya dekat dengan Najib, bagi menghentikan siasatan rasuah tersebut terhadap Guan Eng, berkaitan projek tersebut.

Menjawab soalan seterusnya yang ditanya oleh peguam bela itu, Zarul bagaimanapun berkata beliau tidak pasti sama ada duit itu benar-benar sampai kepada Najib atau tidak.

Gobind: Najib adalah Perdana Menteri dan ketua Barisan Nasional (BN) pada 2017. BN merupakan parti pembangkang untuk kerajaan negeri Pulau Pinang.

Zarul: Ya.

Gobind: Jadi kamu pergi dan bayar ketua mereka (BN) untuk lindungi Lim?

Zarul: Ya.

Bagaimanapun Gobind mempertikaikan bahawa perkara itu adalah mustahil dan tidak masuk akal untuk Zarul membayar Najib demi melindungi Guan Eng, kerana menurut peguam bela itu, jika beliau (Zarul) mahu melindungi Guan Eng, saksi itu tidak akan membayar Najib, kerana Najib adalah musuh politiknya.

Zarul kemudiannya mengatakan bahawa ia adalah logik kepadanya, kerana pada masa itu beliau terdesak untuk memastikan Guan Eng dilindungi dan kerajaan BN tidak akan buat apa-apa kepada Guang Eng.

Gobind juga mencadangkan bahawa Zarul juga bersedia untuk berbohong dalam usaha menyelamatkan dirinya daripada diambil tindakan undang-undang ketika membuat kenyataan media pada 2018, yang beliau berkata tidak terdapat sebarang elemen rasuah dalam projek terowong bawah tanah itu, kerana ia dibuat secara sah.

Gobind: Bukti anda di mahkamah semalam bahawa anda telah berbohong pada sidang media, dalam usaha melindungi Lim adalah tidak benar.

Zarul: Anda perlu melihat kepada keseluruhan konteks. Saya telah diminta untuk membuat keseluruhan kenyataan.

Gobind: Jadi saya katakan, anda tentunya bersedia untuk berbohong untuk menyelamatkan diri.

Zarul: Saya tidak setuju.

Guan Eng, 61, berdepan pertuduhan pindaan menggunakan kedudukan sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang untuk menerima rasuah RM3.3 juta dalam membantu syarikat milik Zarul Ahmad bagi mendapatkan projek pembinaan bernilai RM6,341,383,702.

Guan Eng didakwa melakukan kesalahan itu di Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang, Tingkat 28, Komtar, Georgetown antara Januari 2011 hingga Ogos 2017.

Bagi pertuduhan pindaan kedua, Guan Eng didakwa meminta suapan daripada Zarul Ahmad sebanyak 10 peratus daripada keuntungan diperoleh syarikat itu, sebagai penghargaan mendapatkan projek tersebut.

Perbuatan itu didakwa dilakukan berhampiran The Garden Hotels, Lingkaran Syed Putra, Mid Valley City di sini pada Mac 2011.

Guan Eng juga berdepan dua pertuduhan menyebabkan dua lot tanah bernilai RM208.8 juta milik kerajaan Pulau Pinang dilupuskan kepada dua syarikat yang didakwa mempunyai kaitan dengan projek terowong dasar laut itu.

Berita berkaitan
Pulau Pinang dilanda banjir
17 jam lalu· Isu semasa
Ketua Menteri Pulau Pinang sahkan tiga lagi ladang babi dikesan penyakit ASF
February 3, 2023· Isu semasa
Kes 1MDB: Saksi mengaku gagal kendali akaun Najib
January 27, 2023· Isu semasa
Kerajaan DAP P. Pinang harap kerajaan lulus projek banyak dalam Bajet 2023
January 26, 2023· Isu semasa
Popular
Johari sahkan Mohammed Iqbal adalah anaknya, sama dalam web rasmi Parlimen
February 3, 2023
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
February 4, 2023
Exco Selangor sahkan pembukaan tanah di Taman Negeri untuk pelaksanaan ECRL
February 4, 2023
Kos tunai haji 2023 naik RM31,000
January 16, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Elak rakyat muflis, CUEPACS cadang panjangkan tempoh bayaran pinjaman
10 jam lalu · Isu semasa
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
11 jam lalu · Isu semasa
Exco Selangor sahkan pembukaan tanah di Taman Negeri untuk pelaksanaan ECRL
16 jam lalu · Isu semasa
Tunggu dasar dan garis panduan KDN berhubung kebenaran jual bunga api, mercun
17 jam lalu · Isu semasa
Banjir landa Kedah selepas Johor dan Sabah
February 3, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok