Vaksin tak cukup matang tiga hari, dua wanita dilarang masuk Langkawi

September 20, 2021 · Isu semasa

Ketegasan pihak berkuasa menguatkuasakan peraturan sempena pembukaan semula Pulau Langkawi menerusi projek rintis gelembung pelancongan domestik bermula 16 September lalu, terbukti apabila dua pelancong tidak dibenarkan masuk, semalam.

Dalam kejadian itu, dua pelancong wanita berusia 25 dan 32 tahun masing-masing telah melengkapkan dua dos suntikan vaksin Covid-19 namun belum mencapai tempoh matang 14 hari.

Pelancong terbabit tiba di jeti Kuah dengan menaiki feri dari Kuala Perlis. Pemeriksaan ketika ketibaan mendapati kedua-duanya telah melengkapkan dua dos suntikan vaksin Covid-19, tetapi kurang tiga hari lagi untuk mencapai tempoh matang.

Mereka dirujuk kepada pegawai perubatan dan tidak dibenar masuk ke Langkawi. Kedua-duanya kemudian menaiki feri untuk pulang ke Kuala Perlis.

Sementara itu, Langkawi merekodkan 29 jangkitan baharu Covid-19 dalam tempoh 24 jam sehingga 12 tengah hari tadi.

Mukim Kuah yang menjadi pusat tumpuan utama pelancongan di daerah itu terus merekodkan jangkitan tertinggi dengan 15 kes baharu, diikuti Kedawang (tujuh); masing-masing dua kes di Ulu Melaka, Padang Matsirat dan Air Hangat, serta satu kes di mukim Bohor.

Data Jabatan Kesihatan Negeri Kedah juga menunjukkan 34 pesakit Covid-19 di pulau peranginan itu sembuh, menjadikan keseluruhan kes sembuh di daerah itu kepada 4,276 kes.

Kejayaan projek rintis di Pulau Langkawi yang bermula Khamis lalu akan membolehkan beberapa lagi pusat peranginan dan pelancongan di seluruh negara dibuka semula.

Sehingga kini, hampir 8,000 pelancong yang melawat Langkawi sejak Khamis lalu mematuhi peraturan ketat yang dikenakan, termasuk menjalani ujian saringan sebelum menaiki pesawat atau feri, selain mematuhi prosedur operasi standard (SOP).

Menteri Pelancongan Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Nancy Shukri berkata, beberapa destinasi yang sememangnya menjadi tarikan pelancong untuk dibuka semula telah disenaraikan.

“Kita akan berbincang dalam dua tiga hari ini membuka interstate. Bila interstate itu dibuka, maka orang luar boleh masuk juga dan kita telah senaraikan nama-nama destinasi yang bukan sahaja pulau tetapi termasuk seperti Genting Highlands, Cameron Highlands, Fraser Hill dan juga apa-apa lagi destinasi yang boleh menarik minat orang untuk bergerak,” katanya di Parlimen hari ini.

Sementara itu, jumlah penggunaan katil unit rawatan rapi (ICU) di Kedah turun kepada 79 peratus daripada 104 katil, susulan penurunan kes jangkitan baharu di bawah empat angka sejak beberapa hari lalu.

Dalam tempoh 24 jam sehingga 12 tengah hari tadi Kedah merekodkan peningkatan jangkitan kepada 967 kes berbanding 809 yang dilaporkan semalam.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
PRU15: Tiada laluan khas pengundi positif Covid-19 di pusat undi
November 16, 2022· Isu semasa
KJ, Dr Noor Hisham disaman isu vaksin Covid-19
November 16, 2022· Isu semasa
Covid-19 : Pengundi positif dilarang naik Grab, bas keluar undi
November 15, 2022· Isu semasa
5 mangsa banjir positif Covid-19 di Kelantan
November 14, 2022· Isu semasa
Popular
Wartawan dinyahkan dari kumpulan WhatsApp PMO?
November 25, 2022
Lelaki muat naik video berunsur perkauman dibebaskan
November 26, 2022
Semua pihak perlu peka isu buli
December 15, 2021
Model pakai seksi: Kerajaan PAS panggil penganjur minggu fesyen
August 10, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Lelaki muat naik video berunsur perkauman dibebaskan
11 jam lalu · Isu semasa
3,024 kes baharu, lapan kematian
23 jam lalu · Isu semasa
Wartawan dinyahkan dari kumpulan WhatsApp PMO?
November 25, 2022 · Isu semasa
Sentiasa buat baik dan buatlah yang terbaik, pesan Radzi
November 25, 2022 · Isu semasa
2,877 kes baharu, lapan kematian
November 25, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Muhyiddin zahir terima kasih, Perikatan tidak akan sertai kerajaan Anwar
November 25, 2022
[VIDEO] Setpol Ismail Sabri dikaitkan rancang jatuhkan Najib
November 25, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok