Undi 18: Kerajaan tak rayu keputusan Mahkamah Tinggi Kuching

September 21, 2021 · Isu semasa

Kerajaan tidak akan merayu keputusan Mahkamah Tinggi Kuching, sebaliknya akan mematuhi perintah supaya Undi 18 dan pendaftaran pemilih secara automatik dilaksanakan selewat-lewatnya 31 Disember tahun ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata Kabinet pada 10 September lalu menbuat keputusan untuk tidak mengemukakan rayuan berhubung kes itu.

“Keputusan semakan hakim isu Undi 18 di Mahkamah Tinggi Kuching telah memerintahkan supaya umur kelayakan pengundi 18 tahun dan pendaftaran pemilih secara automatik dilaksanakan selewat-lewatnya pada 31 Disember 2021.

“Justeru, walaupun dengan kekangan dan kekurangan, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) komited untuk memastikan umur kelayakan pengundi 18 tahun dan pendaftaran pemilih secara automatik dilaksanakan berdasarkan kepada keputusan mahkamah,” katanya.

Beliau menjawab soalan Gobind Singh Deo (PH-Puchong) mengenai status pelaksanaan Undi 18 dan langkah-langkah diambil untuk melaksanakannya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Wan Junaidi berkata SPR sebelum ini menjangkakan semua persiapan yang sedang diambil dalam menangani isu-isu berkaitan pelaksanaan umur kelayakan pengundi 18 tahun dan pendaftaran pemilih secara automatik dapat diselesai dan dilaksanakan selewat-lewatnya pada September 2022.

Beliau berkata SPR sedang dalam persiapan untuk melaksanakan pindaan Perkara 119 Perlembagaan Persekutuan iaitu berhubung umur kelayakan pengundi 18 tahun dan pendaftaran pemilih secara automatik seperti yang diluluskan Parlimen pada Mesyuarat Kedua Penggal Kedua Parlimen Ke-14.

Persiapan itu, katanya meliputi pindaan kepada Peraturan-peraturan Pilihan Raya (Pendaftaran Pemilih) 2002 dan undang-undang lain yang berkaitan, penyediaan prosedur operasi standard (SOP) serta penyediaan sistem serta infrastruktur bagi pelaksanaan Undi 18 dan pendaftaran pemilih secara automatik.

“Di samping itu, SPR juga telah mengenal pasti beberapa tindakan yang perlu dilaksanakan sebelum pelaksanaan umur kelayakan pengundi 18 tahun dan pendaftaran pemilih secara automatik antaranya adalah membuat semakan maklumat bakal pemilih dan semakan di lapangan yang melibatkan bakal pengundi berumur 90 tahun dan ke atas.

“Semakan di lapangan ke atas alamat untuk memastikan penentuan bahagian pilihan raya yang tepat, sesi libat urus dengan semua pihak-pihak berkepentingan, program pendidikan pengundi kepada bakal pemilih dan menyemak keperluan logistik bagi persediaan menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15,” katanya.

Berita berkaitan
Anwar pertimbang bertanding di kawasan Parlimen lain pada PRU-15
16 jam lalu· Politik
Ada lagi satu skandal besar selepas LCS, dedah Ketua Pemuda PAS
August 8, 2022· Politik
Spekulasi Senator Bersatu boikot RUU larang tukar parti tak benar: Wan Junaidi
August 8, 2022· Politik
PM hanya ambil kira pandangan parti sendiri, bukan pandangan bersama: PAS
August 6, 2022· Politik
Popular
Parti liar Janda Baik: Datuk Seri, warga emas antara 25 ditahan
August 11, 2022
Siapa ‘jerung’ di belakang skandal kapal tempur: Rafizi tanya Najib
August 11, 2022
Gerbang iPay88 alami ‘insiden’, data kad pelanggan mungkin terjejas
August 11, 2022
Bekas CEO Astro belum serah aset dikaitkan dengan 1MDB, lapor Utusan
August 11, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Ringgit rendah berbanding dolar AS
37 minit lalu · Isu semasa
Aktiviti pengambilan untung punca Bursa Malaysia dibuka rendah
41 minit lalu · Isu semasa
Rayuan terakhir: Adakah Najib sedang guna strategi baharu?
59 minit lalu · Isu semasa
Aktifkan 2FA elak media sosial peribadi digodam, diambil alih
1 jam lalu · Isu semasa
Jangkitan baharu Covid-19 semalam kekal lebih 4,000, 10 kematian
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok