Tiada kompromi kilang, premis perniagaan langgar SOP: TPM

Tindakan tegas tanpa kompromi akan diambil terhadap kilang dan premis perniagaan yang melanggar peraturan dan prosedur operasi standard (SOP), kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Timbalan Perdana Menteri berkata sekiranya didapati melanggar SOP, kerajaan akan mengarahkan penutupan serta-merta dan tidak akan bertolak ansur terhadap kilang dan premis perniagaan yang gagal mematuhi peraturan sebagai usaha menangani pandemik Covid-19.

“Kita akan melakukan ‘perang’ habis-habisan dalam melawan (penularan pandemik) COVID-19 dan mengambil tindakan tegas kepada kilang dan premis perniagaan yang berdegil,” katanya menerusi catatan di Facebook rasminya hari ini.

Semalam, Ismail Sabri dalam catatan di Facebook memaklumkan terdapat 108 kilang dan premis perniagaan yang gagal mengikut SOP telah diarah tutup serta-merta dalam tempoh dua hari.

Ia melibatkan 56 kilang dan premis perniagaan yang diarah tutup pada Khamis manakala baki 52 pada Jumaat.

Kluster kilang dan premis perniagaan antara penyumbang utama peningkatan jangkitan Covid-19 dalam negara, hampir setiap hari akan muncul kluster-kluster baharu melibatkan sektor tersebut.

BERITA BERKAIT
POPULAR