Tak langgar perlembagaan Bersatu keluar RM1j: Saksi kes Syed Saddiq

July 5, 2022 · Isu semasa

Tiada peraturan atau undang-undang dalam perlembagaan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dilanggar berhubung pengeluaran RM1 juta daripada akaun sayap Pemuda parti itu, Armada, beritahu saksi dalam perbicaraan Syed Saddiq Abdul Rahman kepada Mahkamah Tinggi hari ini.

Ketika pemeriksaan balas oleh peguam bekas Menteri Belia dan Sukan itu, Gobind Singh Deo, bekas Penolong Setiausaha Armada Ahmad Redzuan Mohamed Shafi berkata mengeluarkan wang itu bukan satu kesalahan, sebaliknya kesalahan hanya akan berlaku jika wang itu dibelanjakan tanpa kelulusan terlebih dahulu.

Ahmad Redzuan dalam kenyataan saksinya berkata terdapat peruntukan dalam perlembagaan parti yang menyatakan sebarang perbelanjaan melebihi RM500,000 tidak boleh dibuat tanpa kelulusan dan kebenaran daripada majlis pimpinan tertinggi (MPT) parti dan bendahari parti hanya boleh menyimpan sehingga RM50,000 pada bila-bila masa.

Ahmad Redzuan berkata mengikut Fasal 24, bendahari agung parti hanya dibenarkan memegang wang tunai tidak melebihi RM50,000 pada satu-satu masa dan wang itu mesti disimpan di tempat yang selamat di pejabat berdaftar untuk perbelanjaan kecil parti.

Memetik laporan MalayMail, beliau berkata, perbelanjaan melebihi RM500,000 pada satu-satu masa tidak dibenarkan tanpa kebenaran MPT terlebih dahulu.

Dalam kes ini, Syed Saddiq yang juga Ahli Parlimen Muar didakwa mengambil lebih RM1 juta milik Bersatu selepas beliau keluar daripada parti berikutan Langkah Sheraton pada Februari 2020.

Gobind: Jadi anda mengeluarkan wang itu tanpa kebenaran? Adakah itu sahaja masalah yang anda hadapi dengan peruntukan ini?

Ahmad Redzuan: Ya.

Gobind: Jadi jika anda tidak tahu tentang peruntukan ini, tidak akan ada masalah. Ini bukti awak?

Ahmad Redzuan: Ya

Gobind: Lihat peruntukan dalam 24/8. Ia tidak menghalang pengeluaran – ia menghalang perbelanjaan – dan ia merujuk kepada pembayaran sekali sahaja melebihi RM500,000.

Ahmad Redzuan: Betul.

Gobind: Kemudian dalam kes ini tidak ada bayaran sekali gus atau ‘one-off’ sahaja untuk apa-apa, jadi tiada undang-undang dilanggar di sini. Ada perbezaan untuk penggunaan dan perbelanjaan dan RM1 juta itu tidak digunakan jadi tidak ada kesalahan, betul?

Ahmad Redzuan: Ya, betul.

Ahmad Redzuan memberitahu mahkamah dia diarahkan mengeluarkan wang itu kerana Syed Saddiq berkata wang dalam bank itu adalah hasil kerja kerasnya sepanjang berada di Bersatu dan Armada.

Dia memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa dia diarahkan untuk mengeluarkan semua wang itu sekali gus.

Gobind mempertikaikannya dan menyoal Ahmad Redzuan tentang perkataan tepat yang diucapkan kepadanya pada hari itu, tetapi dia tidak dapat mengingatinya.

Ditanya lebih lanjut mengenai siapa yang menulis keterangan saksinya, Ahmad Redzuan mendedahkan ia dilakukan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ketika mereka mengambil keterangannya di Putrajaya.

Menurutnya beliau tidak membuat nota perbincangan dengan Syed Saddiq dan tidak juga membuat laporan polis terhadap wakil rakyat itu walaupun tahu permintaan berkenaan mungkin bertentangan dengan undang-undang.

“Bolehkah anda ingat apakah perkataan tepat yang digunakan semasa Saddiq meminta anda mengeluarkan wang itu? Saya perlukan kata-kata khusus daripada awak. Jika anda tidak ingat, maka saya katakan kepada anda bahawa tidak ada sebutan mengenai RM1 juta pada masa itu,” kata Gobind yang dijawab negatif oleh Ahmad Redzuan.

“Kamu kata dia bimbang tentang perubahan dalam kepimpinan Bersatu dan Armada. Adakah itu perkataan yang tepat digunakan? Itulah sebabnya saya menyatakan kepada anda bahawa kenyataan saksi anda di sini adalah tidak benar kerana anda tidak dapat mengingati perkataan yang diucapkan kepada anda,” tambahnya.

Selain itu, Gobind turut mempersoalkan perbincangan antara mereka semasa Syed Saddiq melaporkan kehilangan RM250,000 dari rumahnya di mana Ahmad Redzuan berkata hanya tiga daripada mereka mengetahui permintaan Syed Saddiq untuk mengeluarkan RM1 juta daripada akaun Armada.

Gobind berkata kenyataan Ahmad Redzuan dan saksi lain yang mendakwa Syed Saddiq meminta wang itu dikeluarkan supaya beliau dapat mengukuhkan kedudukannya dalam pemilihan Armada akan datang adalah tidak benar.

Beliau berkata perbincangan itu akan melibatkan lebih daripada tiga penandatangan akaun bank itu.

Mengikut pertuduhan pertama, Syed Saddiq, 29, didakwa sebagai sayap Pemuda Bersatu atau ketua Armada ketika itu — yang diamanahkan mengawal dana Armada — bersubahat dengan Rafiq Hakim Razali, penolong bendahari Armada ketika itu, dengan CBT RM1 juta. dalam dana milik sayap.

Mengikut pertuduhan pertama, Syed Saddiq didakwa bersubahat dengan Rafiq Hakim Razali iaitu Penolong Bendahari Armada yang diamanahkan dengan dana berjumlah RM1 juta, melakukan pecah amanah dengan menyalahgunakan dana itu.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di CIMB Bank Berhad, Menara CIMB KL Sentral, Jalan Sentral 2 di sini, pada 6 Mac 2020 mengikut Seksyen 406 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara 10 tahun, sebat dan dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan kedua, tertuduh didakwa menyalahgunakan harta untuk diri sendiri iaitu wang RM120,000 daripada akaun Maybank Islamic Berhad milik Armada Bumi Bersatu Enterprise dengan menyebabkan Rafiq melupuskan wang terbabit.

Syed Saddiq didakwa melakukan perbuatan itu di Malayan Banking Berhad, Jalan Pandan 3/6A, Taman Pandan Jaya di sini, antara 8 hingga 21 April 2018 mengikut Seksyen 403 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum lima tahun, sebat dan denda.

Beliau juga berdepan dua pertuduhan membabitkan diri dalam aktiviti pengubahan wang haram iaitu memindahkan wang masing-masing RM50,000 dalam akaun Maybank Islamic Berhad miliknya ke akaun Amanah Saham Bumiputera miliknya, hasil daripada aktiviti haram.

Syed Saddiq dituduh melakukan perbuatan itu di sebuah bank di Jalan Persisiran Perling, Taman Perling, Johor Bahru pada 16 dan 19 Jun 2018.

Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 4(1) akta sama.

Jika sabit kesalahan, Syed Saddiq berdepan hukuman maksimum penjara 15 tahun dan denda lima kali ganda jumlah atau hasil aktiviti haram.

Perbicaraan di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Azhar Abdul Hamid bersambung.

Berita berkaitan
BN umum keputusan permohonan parti Zuraida minggu hadapan: Tok Mat
22 jam lalu· Politik
Pengarah urusan syarikat tipu pakej umrah dipenjara 10 tahun
August 9, 2022· Isu semasa
Shahrir bayar penuh beli kereta Honda RM118,485 guna cek: Saksi
August 8, 2022· Isu semasa
Spekulasi Senator Bersatu boikot RUU larang tukar parti tak benar: Wan Junaidi
August 8, 2022· Politik
Popular
Najib tarik balik dakwaan hakim rasuah, berkeras minta perbicaraan semula
August 9, 2022
RM6 bilion beli peralatan 6 kapal tempur secara pukal: CEO LTAT
August 10, 2022
Mahkamah lepas, bebas Peter Anthony daripada enam tuduhan
August 9, 2022
Najib sangkal berpakat songlap peruntukan bina kapal tempur TLDM
August 10, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Skandal LCS: DAP pula minta Najib jelaskan layanan istimewa kepada kontraktor
9 minit lalu · Isu semasa
Ada peraturan larang buat kenyataan awam: KP JPA
16 minit lalu · Isu semasa
Saksi utama kes Guan Eng cuti sakit empat hari
27 minit lalu · Isu semasa
Najib sangkal berpakat songlap peruntukan bina kapal tempur TLDM
1 jam lalu · Isu semasa
Ringgit dibuka rendah berbanding dolar, Wall Street jejas bursa saham
2 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok