Sukan tak sepatutnya diasingkan mengikut kaum: Reezal Merican

Foto kredit Facebook page Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican.

Tindakan sebuah sekolah menengah di Johor yang dikatakan membahagikan aktiviti kokurikulum mengikut pengkelasan kaum menerima kecaman Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican.

Reezal Merican berkata sekolah tersebut tidak wajar menetapkan syarat sesetengah aktiviti kokurikulum kepada pelajar tingkatan satu termasuk sukan, hanya terbuka untuk satu kaum sahaja dan sukan sepatutnya dijadikan sebagai ejen perpaduan.

“Sukan sepatutnya ‘color blind’, melangkaui sempadan budaya dan menjadi ejen perpaduan. Tiada polisi atau pendekatan sebegini dalam Dasar Sukan. Kita mahu pendemokrasian sukan bermula di sekolah,” katanya hari ini.

Reezal Merican berkata demikian menerusi akaun Twitter beliau, yang membalas ciapan seorang pengguna akaun Twitter (@sharwinsubra05) yang mempersoalkan tindakan sekolah menengah di Batu Pahat, Johor itu.

Pengguna berkenaan turut memuat naik gambar sekeping surat yang mengandungi senarai kelab, dan persatuan serta sukan yang didakwa terbuka untuk satu kaum sahaja.

Senarai itu antara lain menyatakan kelab Bahasa Cina hanya terbuka untuk pelajar kaum Cina sahaja, bola sepak (Melayu), bola keranjang (Cina), ping pong (Cina), bola jaring (Melayu) dan sepak takraw (Melayu).

Pihak sekolah berkenaan turut dikecam netizen yang rata-ratanya mempersoalkan kewajaran pengasingan aktiviti kokurikulum mengikut satu kaum.

POPULAR