Semua negeri boleh rapat saf solat

Semua masjid dan surau di seluruh negara dibenar melaksanakan solat berjemaah dengan merapatkan saf, tanpa perlu melakukan penjaraka fizikal antara jemaah bermula hari ini.

Bagaimanapun, Kementerian Kesihatan (KKM) menasihatkan jemaah supaya membawa dan menggunakan sejadah sendiri ketika mengerjakan solat di masjid dan surat.

“Bermula 1 April 2022, jemaah dibenarkan melaksanakan solat berjemaah dengan merapatkan saf tanpa perlu mengadakan penjarakan fizikal antara jemaah.

“Namun, adalah diingatkan bahawa jemaah disarankan untuk membawa dan menggunakan sejadah sendiri ketika mengerjakan solat di masjid dan surau.

“Langkah ini diambil bagi mengurangkan sebarang risiko kejangkitan Covid-19 dalam kalangan jemaah kerana sejadah yang tidak dibersihkan dengan sempurna kemungkinan boleh mengandungi kuman virus daripada individu yang telah menunaikan solat di tempat yang sama,” kata KKM dalam satu kenyataan hari ini.

Sebelum ini, sembilan negeri, termasuk Wilayah Persekutuan, Terengganu, Sarawak, Perak, Pulau Pinang, Kelantan, Kedah, Selangor dan Melaka, mengumumkan pelaksanaan solat tanpa penjarakan fizikal mulai 1 April.

Kerajaan Negeri Sembilan pula menetapkan penjarakan fizikal ketika solat berjemaah dan wirid di semua masjid dan surau mengikut aturan sejadah bersaiz besar iaitu 0.6 meter lebar x 1.2 meter panjang.

Johor membenarkan semua masjid dan surau merapatkan sejadah ketika pelaksanaan solat berjemaah tanpa bersentuhan antara jemaah, manakala turut mengambil langkah sama ialah Pahang, yang membenarkan kehadiran ke masjid dan surau kepada semua sama ada divaksin atau belum.

Perlis sudah membenarkan solat berjemaah dengan merapatkan saf sejak Januari lalu, sementara Sabah mengumumkan surau dan masjid boleh melaksanakan solat berjemaah dengan kapasiti penuh tanpa sentuhan fizikal berkuat kuasa hari ini.

Mulai hari ini negara memasuki Fasa Peralihan Ke Endemik yang menyaksikan pelbagai kelonggaran diberikan semula, termasuk aktiviti solat jemaah di masjid serta surau atau upacara sembahyang di rumah ibadat selain Islam, boleh dilaksanakan tanpa penjarakan fizikal.

Mulai esok juga, premis perniagaan dibolehkan melaksanakan waktu operasi premis masing-masing mengikut syarat lesen operasi premis, apabila had waktu beroperasi bagi premis perniagaan dimansuhkan.

Bagaimanapun pemakaian pelitup muka di tempat-tempat awam masih diwajibkan.

BERITA BERKAIT
POPULAR