Saya diberitahu Najib buat keputusan sendiri dalam isu Sulu: Dr Mahathir

July 24, 2022 · Isu semasa

Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membuat keputusan sendiri tanpa mengadakan sebarang perbincangan terlebih dahulu berhubung pembatalan bayaran kepada waris Kesultanan Sulu.

Dr Mahathir berkata diberitahu berhubung keputusan Najib tersebut tidak dirujuk dalam mesyuarat Kabinet, malah Dewan Rakyat juga tidak dimaklumkan dengan langkah diambil pentadbiran Najib pada 2013 tersebut yang seolah-olah beliau membuat keputusan sendiri.

“Saya dengar pada masa itu Najib buat kenyataan dia tidak akan bayar (bayaran penyerahan wilayah). Pada masa itu, saya cuma sokong dia saja. Dia yang buat keputusan.

“Tapi, saya diberitahu keputusan itu tidak dirujuk kepada Kabinet dan Dewan Rakyat (pada 2013) dan dia (seolah-oleh) buat keputusan sendiri,” katanya dipetik laporan BH.

Menurut Dr Mahathir yang juga Ahli Parlimen Langkawi itu, tindakan Najib itu tidak wajar kerana sepatutnya kajian terperinci terlebih dahulu dijalankan, ia termasuk mengesahkan pihak yang menyerang Sabah ketika itu memang dari keturunan kesultanan Sulu.

“Kita yang berjanji untuk bayar setiap tahun jumlah ini, jadi bila kita janji, kita kena tunai janji walaupun atas sebab serangan. Tetapi kita juga tak tahu serangan itu oleh keturunan Sultan Sulu atau orang lain.

“Jadi kita kena kaji dulu dan lepas itu sahkan yang menyerang itu adalah Kesultanan Sulu. Barulah kita boleh berhenti (bayar). Tapi ini tidak ada kajian, terus henti (bayar) saja,” katanya lagi.

Ekoran tindakan tersebut, Dr Mahathir berkata ia menjadi punca kepada tuntutan pihak yang mendakwa waris Kesultanan Sulu terhadap Sabah di mahkamah timbang tara antarabangsa hingga kini.

“Itu yang menyebabkan masalah kita hadapi sekarang. Sebelum ini tidak ada masalah. Tiap-tiap tahun kita bayar. Bila berhenti, maka mereka bawa kes ke mahkamah Sepanyol, tapi kita tidak iktiraf mahkamah di Sepanyol.

“Sebab dalam membuat hukuman (tuntutan), kedua-dua pihak mesti memberi pendapat dalam mempertahankan kedudukan mereka. Tapi ini dibuat keputusan sebelah saja. Jadi itu kita tak pernah bagi kuasa kepada mahkamah Sepanyol,” katanya.

Isu tuntutan pihak yang mendakwa waris kesultanan Sulu terus hangat diperkatakan susulan laporan media sebelum ini menyatakan aset dua anak syarikat PETRONAS di Azerbaijan dirampas oleh waris Kesultanan Sulu, yang menuntut AS$14.92 bilion (RM62.59 bilion) daripada Malaysia, selepas mereka diberi Final Award melalui penyerahan notis yang dikeluarkan oleh Mahkamah Luxembourg.

Susulan itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar, menjelaskan Mahkamah Rayuan Paris sudah membenarkan permohonan kerajaan Malaysia untuk menggantung penguatkuasaan Final Award yang dikeluarkan Mahkamah Arbitrasi Paris, dengan alasan perundangan kes itu menjejaskan kekebalan kedaulatan Malaysia.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Ada kleptokrat jadi TPM, tak tahu kabinet Anwar ini apa dia? soal Samsuri
16 jam lalu· Politik
DAP telan setiap keputusan Anwar, malah sokong kleptokrat kembali
17 jam lalu· Politik
Saya tolak tawaran Anwar untuk jadi menteri, kata Gobind
December 3, 2022· Politik
Shahidan sindir MP UMNO-BN dipinggir daripada Kabinet, hampa kena game?
December 3, 2022· Politik
Popular
Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman: Usah biar hakim ‘melutut’ kepada peguam
December 4, 2022
Laporan Utusan juga sahkan Najib kini berada di hospital bukan penjara
December 1, 2022
Bon Odori boleh jerumuskan kepada amalan syirik: Mufti Pulau Pinang
June 8, 2022
Masalah pengangkutan awam tiada kesudahan
June 27, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman: Usah biar hakim ‘melutut’ kepada peguam
15 jam lalu · Isu semasa
1,866 kes baharu, enam kematian
21 jam lalu · Isu semasa
2,421 kes baharu, 9 kematian
December 3, 2022 · Isu semasa
Lantikan Zahid sebagai TPM bukti kerajaan baharu bersih
December 2, 2022 · Isu semasa
Pelajar Kafa duduki ujian dalam banjir
December 2, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Tuan Ibrahim di ceramah PRK Tioman
14 jam lalu
[VIDEO] Jangan berkira duit balik mengundi demi bangsa dan agama
December 3, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok