Saya diberitahu Najib buat keputusan sendiri dalam isu Sulu: Dr Mahathir

July 24, 2022 · Isu semasa

Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membuat keputusan sendiri tanpa mengadakan sebarang perbincangan terlebih dahulu berhubung pembatalan bayaran kepada waris Kesultanan Sulu.

Dr Mahathir berkata diberitahu berhubung keputusan Najib tersebut tidak dirujuk dalam mesyuarat Kabinet, malah Dewan Rakyat juga tidak dimaklumkan dengan langkah diambil pentadbiran Najib pada 2013 tersebut yang seolah-olah beliau membuat keputusan sendiri.

“Saya dengar pada masa itu Najib buat kenyataan dia tidak akan bayar (bayaran penyerahan wilayah). Pada masa itu, saya cuma sokong dia saja. Dia yang buat keputusan.

“Tapi, saya diberitahu keputusan itu tidak dirujuk kepada Kabinet dan Dewan Rakyat (pada 2013) dan dia (seolah-oleh) buat keputusan sendiri,” katanya dipetik laporan BH.

Menurut Dr Mahathir yang juga Ahli Parlimen Langkawi itu, tindakan Najib itu tidak wajar kerana sepatutnya kajian terperinci terlebih dahulu dijalankan, ia termasuk mengesahkan pihak yang menyerang Sabah ketika itu memang dari keturunan kesultanan Sulu.

“Kita yang berjanji untuk bayar setiap tahun jumlah ini, jadi bila kita janji, kita kena tunai janji walaupun atas sebab serangan. Tetapi kita juga tak tahu serangan itu oleh keturunan Sultan Sulu atau orang lain.

“Jadi kita kena kaji dulu dan lepas itu sahkan yang menyerang itu adalah Kesultanan Sulu. Barulah kita boleh berhenti (bayar). Tapi ini tidak ada kajian, terus henti (bayar) saja,” katanya lagi.

Ekoran tindakan tersebut, Dr Mahathir berkata ia menjadi punca kepada tuntutan pihak yang mendakwa waris Kesultanan Sulu terhadap Sabah di mahkamah timbang tara antarabangsa hingga kini.

“Itu yang menyebabkan masalah kita hadapi sekarang. Sebelum ini tidak ada masalah. Tiap-tiap tahun kita bayar. Bila berhenti, maka mereka bawa kes ke mahkamah Sepanyol, tapi kita tidak iktiraf mahkamah di Sepanyol.

“Sebab dalam membuat hukuman (tuntutan), kedua-dua pihak mesti memberi pendapat dalam mempertahankan kedudukan mereka. Tapi ini dibuat keputusan sebelah saja. Jadi itu kita tak pernah bagi kuasa kepada mahkamah Sepanyol,” katanya.

Isu tuntutan pihak yang mendakwa waris kesultanan Sulu terus hangat diperkatakan susulan laporan media sebelum ini menyatakan aset dua anak syarikat PETRONAS di Azerbaijan dirampas oleh waris Kesultanan Sulu, yang menuntut AS$14.92 bilion (RM62.59 bilion) daripada Malaysia, selepas mereka diberi Final Award melalui penyerahan notis yang dikeluarkan oleh Mahkamah Luxembourg.

Susulan itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar, menjelaskan Mahkamah Rayuan Paris sudah membenarkan permohonan kerajaan Malaysia untuk menggantung penguatkuasaan Final Award yang dikeluarkan Mahkamah Arbitrasi Paris, dengan alasan perundangan kes itu menjejaskan kekebalan kedaulatan Malaysia.

Berita berkaitan
Isu 1MDB dahulu Najib juga nafikan, akhirnya didakwa di mahkamah
39 minit lalu· Politik
PAS gesa pesalah skandal kapal tak siap dibawa ke muka pengadilan
8 jam lalu· Isu semasa
PN sahkan masih sokong PM, tidak timbul isu tarik sokongan: Annuar
14 jam lalu· Politik
Rakyat mahu tahu Menteri mana guna kuasa tukar reka bentuk LCS
14 jam lalu· Isu semasa
Popular
Rakyat mahu tahu Menteri mana guna kuasa tukar reka bentuk LCS
August 7, 2022
Zahid jangan lari tanggungjawab, buat-buat lupa jadi Menteri Pertahanan pada 2011
August 7, 2022
Pihak berkuasa diarah siasat kumpulan percaya kemunculan Imam Mahdi
August 7, 2022
Skandal kapal tempur ketika BN, UMNO memerintah cetus kemarahan rakyat
August 7, 2022
Lagi Isu semasa terkini
2,728 kes baru semalam, 6 kematian
39 minit lalu · Isu semasa
Potong usus jadi pilihan VIP: Untuk cantik atau sihat?
39 minit lalu · Isu semasa
Mangsa tetakan meninggal, tuduhan mencederakan bakal diubah
1 jam lalu · Isu semasa
Tiada pergaduhan kaum di Sungai Petani, kata polis
1 jam lalu · Isu semasa
Sukan Komanwel: Nur Dhabitah raih perak acara terjun
2 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022
[VIDEO] Melayu jangan terpengaruh dengan Gerakan Dr M, kata Naib Presiden UMNO
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok