PM batal ke Singapura kuatkan ura-ura PKP nasional esok

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin membatalkan lawatan rasmi ke Singapura yang dijadual Isnin kerana mahu memberi tumpuan kepada kes Covid-19 yang semakin meningkat.

Malaysia hari ini melaporkan 3,418 kes baharu dalam tempoh 24 jam lalu dengan Selangor mencatat jangkitan tertinggi iaitu 1,200 kes.

Semalam, negara mencatatkan sebanyak 2,881 kes, berbanding 3,788 kes sehari sebelumnya.

Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata, Perdana Menteri dijadual melawat Singapura esok tetapi ditangguh ke satu tarikh lain tahun ini.

Pembatalan itu mencetuskan khabar angin kemungkinan kerajaan akan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang lebih ketat di seluruh negara bagi mengekang penularan wabak Covid-19.

“Ini disebabkan tumpuan semasa Perdana Menteri ketika ini adalah terhadap jumlah jangkitan Covid-19 yang meningkat baru-baru ini,” katanya dalam satu kenyataan media.

Hishammuddin dalam rangka lawatan kerja dua hari di Singapura berkata Muhyiddin dijadualkan bertemu Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong, untuk berbincang isu perjalanan merentas sempadan secara beransur-ansur.

Bagaimanapun katanya, keadaan semasa Covid-19 tidak menyediakan persekitaran yang selesa bagi kedua-dua perdana menteri untuk berbincang dan mencapai kata sepakat.

BERITA BERKAIT
POPULAR