Petunjuk MH370: MOT akan bekerjasama dengan ATSB Australia

Kementerian Pengangkutan Malaysia (MOT) sedia bekerjasama dengan Biro Keselamatan Pengangkutan Australia (ATSB) mengenai kajian mereka berhubung dokumen yang dikeluarkan jurutera aeronautik Britain, Richard Godfrey yang mendakwa terdapat petunjuk baharu dalam mengenal pasti lokasi pesawat MH370 yang hilang.

Menurut MOT dalam kenyataan hari ini, kementerian mengambil maklum ATSB sedang meneliti data baharu yang dikeluarkan Godfrey namun tidak boleh mengulas secara terperinci tentang kesahihan penilaian itu tanpa semakan dan pengesahan pihak ketiga, lapor Bernama.

“Sebarang perbincangan lanjut akan diadakan dengan Kerajaan China dan Australia berdasarkan bukti yang boleh dipercayai, yang mungkin membawa kepada pencarian baharu bagi pesawat yang hilang MH370.

“MOT bersimpati kepada ahli keluarga mangsa serta berpandangan bahawa sebarang bukti baharu yang boleh dipercayai yang mungkin membawa kepada penemuan lokasi pesawat MH370 perlu dipertimbangkan dan diteliti sewajarnya,” katanya dalam kenyataan itu.

ATSB sebelum ini mengeluarkan kenyataan bahawa pihaknya telah meminta pihak ketiga untuk menyemak data yang diperoleh daripada carian untuk mengesahkan semula bahawa tiada item yang menarik dikesan dalam carian sebelumnya berdasarkan dokumen Godfrey, ‘MH370 Flight Path’.

Menurut ATSB lagi, penemuan semakan itu dijangka dikeluarkan dalam beberapa minggu lagi dan menyatakan bahawa sebarang keputusan untuk menjalankan pencarian lanjut pesawat MH370 akan menjadi urusan kerajaan Malaysia dan ATSB tidak mengetahui sebarang permintaan untuk menyokong pencarian baru untuk pesawat yang hilang itu.

Sementara itu, agensi berita antarabangsa melaporkan Godfrey mendakwa mengesan lokasi nahas pesawat itu menggunakan teknologi terobosan – di Lautan Hindi, 1,993km barat Perth dengan serpihan kini terletak 4,000m di bawah permukaan.

Penerbangan MH370 menjadi salah satu misteri penerbangan terbesar dunia apabila pesawat Boeing 777-200 itu hilang tanpa jejak dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing pada 8 Mac 2014.

Malaysia, China dan Australia membatalkan pencarian bawah air selama dua tahun, bernilai AS$200 juta di selatan Lautan Hindi pada Januari 2017 selepas tidak menemui sebarang kesan pesawat itu.

Pencarian selama tiga bulan kedua yang diketuai oleh firma AS Ocean Infinity berakhir pada Mei tahun berikutnya.

Lokasi yang dinyatakan oleh Godfrey tidak berada dalam kawasan carian asal yang ditakrifkan oleh Biro Keselamatan Pengangkutan Australia pada tahun 2015, tetapi ia termasuk dalam kawasan carian seluas 120,000 km persegi pada tahun 2016. Pencarian Ocean Infinity terlepas lokasi sejauh 28km sahaja.

Godfrey memberitahu 7NEWS.com.au bahawa dia menyedari semakan data MH370 oleh Geosains Australia.

“ATSB telah memaklumkan kepada saya tentang minat mereka dalam kerja MH370 saya dan saya amat berterima kasih atas sokongan mereka.

“Isu paling penting adalah untuk semua pihak rasmi yang berkenaan untuk mencapai persetujuan dengan pihak berkuasa Malaysia mengenai pencarian semula di bawah air untuk serpihan MH370,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR