Penjawat awam digalak berwakaf melalui potongan gaji: PM

 

Satu usaha perlu dirangka pada peringkat Kerajaan Persekutuan bagi menambah dana dan aset wakaf negara dengan menggalakkan penjawat awam berwakaf, terutama melalui potongan gaji.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, usaha itu adalah empat perkara utama yang digariskan untuk memastikan instrumen wakaf dapat memainkan peranan penting dalam membantu ekonomi negara.

Sehubungan itu, beliau menggesa semua ketua setiausaha kementerian dan ketua jabatan serta agensi peringkat persekutuan memainkan peranan menggalakkan pegawai dan kakitangan mereka berwakaf.

Beliau berkata demikian ketika berucap sempena pelancaran bulan Ramadan sebagai Bulan Wakaf Kebangsaan yang disiarkan melalui akaun Facebook rasminya hari ini.

Katanya, Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali telah meluluskan Pekeliling Am Bil. 1 Tahun 2020 Tatacara Pelaksanaan Sumbangan Wakaf Tunai Melalui Potongan Gaji Secara Sukarela Bagi Pegawai Awam yang berkhidmat di Wilayah Persekutuan dan negeri.

Selain itu, Muhyiddin berkata, pembangunan hartanah wakaf juga perlu dijadikan satu elemen penting dalam penyediaan pelan pembangunan setiap Rancangan Malaysia.

Dalam konteks itu katanya, syarikat berkaitan kerajaan, syarikat pelaburan berkaitan kerajaan dan badan korporat bersama-sama Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR), Yayasan Waqaf Malaysia (YWM) dan majlis agama Islam negeri perlu mengenal pasti ruang dan peluang kerjasama yang boleh dijalinkan bagi mengoptimumkan penggunaan dan pembangunan aset-aset wakaf.

Perdana menteri turut mahu satu pelan pembudayaan wakaf yang holistik dan komprehensif dirangka di peringkat nasional dan negeri bagi mewujudkan masyarakat yang lebih celik wakaf.

Katanya, YWM perlu diperkasakan sama ada dalam bentuk suntikan dana atau pertambahan bakat supaya ia benar-benar dapat menjadi teladan pentadbiran wakaf yang terkedepan di peringkat antarabangsa.

“Saya berharap melalui peranan institusi-institusi berkaitan wakaf di Malaysia, kita boleh menawarkan kepakaran serta model amalan terbaik kepada negara-negara Islam yang lain dalam usaha mengembalikan kegemilangan wakaf,” katanya.

“Begitu juga dengan institusi-institusi perbankan dan kewangan dalam membantu mempelbagaikan lagi platform berwakaf. Institusi-institusi kewangan Islam seharusnya menjadikan wakaf sebagai elemen yang menjadi nilai tambah kepada produk dan perkhidmatan kewangan mereka,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR