Pemandu tak cukup punca tambang tak menentu, dakwa Grab Malaysia

May 24, 2022 · Isu semasa

Grab Malaysia hari ini menjelaskan bahawa caj tambang perkhidmatan e-hailingnya yang dilihat berubah tidak menentu baru-baru ini, berpunca daripada kekurangan pemandu yang bekerja ketika itu untuk memenuhi permintaan yang tinggi.

Grab Malaysia dalam kenyataan hari ini berkata pada pertengahan Mei lepas, jumlah pemandu di platform mereka masih dalam keadaan kurang 70 peratus daripada keadaan sebelum pandemik.

“Kami perlu terangkan dengan jelas, bahawa kami tidak membuat sebarang perubahan terhadap struktur tambang. Grab menerima pakai model harga dinamik bagi memastikan penumpang mendapat perkhidmatan penghantaran apabila mereka memerlukan, dan pemandu kami diberikan bayaran yang adil bagi tenaga dan masa mereka.

“Apabila jumlah yang menempah perkhidmatan terlalu ramai berbanding jumlah pemandu di sedia ada di kawasan tertentu , caj tambang akan melonjak bagi menggalakkan lebih ramai pemandu ‘menghala’ ke arah lokasi penumpang,” menurutnya seperti dilapor Bernama.

Grab Malaysia berkata keadaan permintaan dan penawaran yang tidak menentu itu didorong oleh beberapa faktor, termasuk disebabkan ramai rakan-pemandu tidak lagi aktif sejak dua tahun lepas akibat Covid-19.

Bagaimanapun menurutya susulan langkah kerajaan menarik balik pelbagai sekatan yang dikenakan sebelum ini dalam usaha memerangi pandemik baru-baru ini, tempahan perkhidmatan di platform mereka dilihat meningkat dengan pantas, dan ini juga disebabkan oleh tempoh perayaan baru-baru ini.

Selain itu respons dalam kalangan pemandu bagi memenuhi permintaan yang mendadak juga dilihat agak lambat, kerana para pemandu perlu memenuhi pelbagai peraturan terlebih dahulu.

“Akhir sekali, kita lihat munculnya kesesakan lalu lintas yang cukup luar biasa. Ini meningkatkan kos (dari segi masa dan bahan api) untuk melayan setiap tempahan, dan pada masa yang sama mengurangkan keberkesanan kapasiti pemandu untuk menerima lebih banyak tempahan.

“Sementara kami berusaha untuk membawa lebih ramai pemandu menyertai kami, masalah memenuhi tempahan terus berlaku, memandangkan peningkatan dalam permintaan jauh melebihi jumlah peningkatan pemandu.

“Dalam jangka panjang, kami tetap teguh dalam komitmen kami untuk menyediakan perkhidmatan penghantaran mampu milik untuk komuniti kita, bagaimanapun dalam jangka pendek, kami akan terus berusaha untuk memenuhi semua permintaan,” katanya.

Grab Malaysia menjelaskan bahawa baru-baru ini, ia telah melaksanakan beberapa langkah untuk meningkatkan bekalan pemandu bagi memenuhi permintaan.

Antaranya ialah meningkatkan insentif untuk pemandunya kembali ke jalan raya semasa waktu puncak, memberi subsidi sehingga 100 peratus daripada keseluruhan kos pematuhan peraturan pemandu, di samping dan menawarkan bonus rujukan sehingga RM300 kepada pemandu sedia ada bagi merujuk dan membantu pemandu-pemandu yang baharu.

Ia juga mencadangkan supaya penumpang merancang perjalanan mereka, dan membuat tempahan perkhidmatan lebih awal daripada biasa.

Ahad lepas Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong dilaporkan telah mengarahkan penyedia perkhidmatan e-hailing tampil memberi penjelasan dan penjelasan berhubung dakwaan kenaikan tambang yang membebankan pengguna.

Berita berkaitan
Kurang sikit makan telur, kata Pengarah KPDNHEP Melaka
July 2, 2022· Isu semasa
Zahid bidas Rafizi selepas sindir UMNO akan cadang Lembaga Kambing pula
June 26, 2022· Politik
PM nafi kerajaan buat pusingan U tidak apung harga ayam
June 25, 2022· Isu semasa
Hasil laporan siasatan kartel ayam dibentang pada Isnin
June 23, 2022· Isu semasa
Popular
Ia berlaku seperti jangkaan, kata pendakwaan bantah permohonan Najib
July 6, 2022
21 Julai keputusan Najib boleh atau tidak dapat khidmat QC Britain
July 6, 2022
Rumah saya lebih besar: Zahid beritahu mahkamah isu dua banglo
July 6, 2022
Hakim setuju lawat 2 banglo disebut dalam kes rasuah Presiden UMNO
July 6, 2022
Lagi Isu semasa terkini
‘Kelakar’ jika tanya penderma duit haram atau tidak, kata Zahid
10 minit lalu · Isu semasa
Maybank naikkan kadar pinjaman asas 25 mata mulai Jumaat
33 minit lalu · Isu semasa
Nilai ringgit jatuh lagi, Bursa Malaysia pula menjunam
40 minit lalu · Isu semasa
4 Ogos keputusan permohonan Rosmah ketepi Sri Ram
51 minit lalu · Isu semasa
Gempa di Laut Andaman tak cetus tsunami di Malaysia
59 minit lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir wakaf tapak perkuburan Islam di Kepala Batas
2 jam lalu
[VIDEO] Asia Times sangkal penafian Mat Hasan, kongsi rakaman audio
21 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok