Paras air 10 sungai tahap bahaya

Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) memaklumkan sehingga jam 10 pagi ini 10 sungai di lima negeri mencatat paras melebihi tahap bahaya dengan ada di antaranya menunjukkan trend menaik.

Tiga daripada sungai itu melibatkan Pahang iaitu sungai di Paya Gintong, Jerantut yang menunjukkan trend menurun; Sungai Pahang di Kuala Sungai Chini, Pekan (menaik); dan Sungai Serting di Jambatan Padang Gudang, Bera (menurun).

Enam lokasi lain yang melibatkan beberapa sungai di Pahang juga berapa pada tahap amaran dan sembilan lagi tahap waspada.

Di Johor pula melibatkan tiga sungai iaitu Sungai Lenik di Ladang Chaah, Segamat; Sungai Segamat di Bandar Segamat; dan Sungai Tangkak di Kampung Seri Makmur, Tangkak. Ketiga-tiganya menunjukkan trend menurun.

Paras air di empat lokasi di empat sungai di Johor juga melebihi tahap amaran dan waspada dengan ada di antaranya yang menunjukkan trend menaik.

Dua sungai di Melaka yang melebihi tahap bahaya ialah Sungai Kesang di Telok Rimba, Jasin yang menunjukkan trend menurun; dan Sungai Melaka di Batu Hampar, Melaka Tengah (menaik).

Tiga sungai lagi di Melaka berada pada tahap amaran dan waspada.

Sungai Bernam di Rimba KDR, Sabak Bernam, Selangor juga melebihi tahap bahaya dan menunjukkan trend menaik, manakala Sungai Muar Sungai Muar di Pekan Rompin, Negeri Sembilan menunjukkan trend menurun.

Dua lokasi melibatkan Sungai Langat berada pada tahap amaran dan waspada.

Sementara itu paras sungai di empat negeri – Kelantan, Terengganu, Sabah dan Sarawak – berada pada tahap amaran dan waspada.

BERITA BERKAIT
POPULAR