Najib kena jawab saman SRC sebelum 30 Ogos, pecah amanah RM4 bilion

August 3, 2021 · Isu semasa

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini mengarahkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak serta empat defendan lain menjawab saman yang difailkan SRC International Sdn Bhd terhadap mereka atas dakwaan pecah amanah dan pelanggaran kewajipan statutori berkaitan pinjaman RM4 bilion daripada Kumpulan Wang Persaraan Diperbadankan (KWAP) kepada SRC selewat-lewatnya pada 30 Ogos ini.

Empat defendan terbabit ialah bekas pengarah SRC iaitu Datuk Suboh Md Yassin; Nik Faisal Ariff Kamil; Datuk Mohammed Azhar Osman; dan Datuk Che Abdullah @ Rashidi Che Omar.

Peguam Muhammad Farhan Muhammad Shafee, yang hadir bagi pihak bekas perdana menteri itu berkata mahkamah juga telah mengarahkan agar SRC memfailkan jawapan terhadap pembelaan itu selewat-lewatnya pada 30 September.

“Mahkamah telah menetapkan 4 Oktober untuk pengurusan kes selanjutnya,” katanya kepada pemberita selepas prosiding pengurusan kes hari ini yang dikendalikan secara dalam talian di hadapan Hakim Datuk Ahmad Fairuz Zainol Abidin.

Memetik laporan Bernama, beliau berkata SRC sedang melakukan persiapan untuk mengemukakan permohonan mendapatkan perintah penyampaian ganti bagi menyerahkan writ saman kepada Nik Faisal memandangkan beliau tidak dapat dihubungi dan berada di luar bidang kuasa (di luar negara).

Pada 7 Mei lepas, SRC di bawah pengurusan baharu telah memfailkan saman itu dan menamakan Najib serta bekas pengarah syarikat tersebut iaitu Suboh, Mohammed Azhar, Nik Faisal, Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi, Tan Sri Ismee Ismail dan Che Abdullah sebagai defendan.

Bagaimanapun, pada 22 Julai lepas, SRC telah mengeluarkan nama Ismee dan Shahrol Azral daripada saman itu dan mengekalkan yang lain sebagai defendan.

SRC, anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) selaku plaintif, dalam writ samannya mendakwa semua defendan berkomplot dan melakukan pecah amanah selain mendakwa bekas perdana menteri itu menyalahgunakan kuasa dan memperoleh manfaat peribadi daripada dana SRC selain menyeleweng dana berkenaan.

Najib adalah Penasihat Emeritus SRC dari 1 Mei 2012 hingga 4 Mac 2019.

SRC yang kini dimiliki sepenuhnya oleh Menteri Kewangan (Diperbadankan) (MKD), menuntut perisytiharan supaya semua defendan bertanggungjawab membayar kerugian dana pelaburan akibat penggunaan jumlah pinjaman itu selain ganti rugi am, teladan, tambahan dan faedah, kos serta relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

SRC berkata pada Januari 2019, syarikat itu diletakkan di bawah jagaan pegawai Kementerian Kewangan (pengurusan baharu).

Selepas meneliti serta menyemak rekod SRC, didapati pengarah terdahulu tidak mengambil sebarang langkah munasabah bagi memastikan pinjaman KWAP berjumlah RM4 bilion kepada SRC pada 2011 dan 2012 digunakan dengan betul bagi membiayai aktiviti pelaburan am syarikat itu serta keperluan modal kerja am.

SRC mendakwa pengarah terdahulu tidak memantau pelupusan RM3.6 bilion kepada SRC BVI (dana pelaburan dicadangkan) kononnya bagi SRC melaksanakan aktiviti pelaburan dalam sektor sumber tenaga di luar negara.

Mereka juga gagal memantau keterdedahan kerajaan Malaysia berhubung jaminan yang diberikan kepada SRC selain gagal menyiasat tentang penyelewengan dana SRC.

“Pengurusan baharu itu mendapati sejumlah besar pengeluaran, pemindahan dan penggunaan pinjaman KWAP adalah secara penipuan atau salah,” menurut syarikat itu.

Berita berkaitan
Pendakwa Raya kata RM9.5 juta pinjaman untuk tutup jenayah Shafee
September 15, 2022· Isu semasa
Keputusan kes saman LHDN terhadap Shafee tak bayar cukai pada 28 Sept
September 13, 2022· Isu semasa
Khairy sangkal dakwaan ubat diberi kepada Najib ditukar
September 13, 2022· Isu semasa
Najib keluar 46 cek RM10.3 juta pada 2011, pemimpin politik antara penerima: Saksi
September 12, 2022· Isu semasa
Popular
Peguam Najib kata RM60.6j hadiah Saudi, tapi saksi tak dapat sahkan
September 28, 2022
Mahkamah tolak permohonan Shafee gantung prosiding saman LHDN
September 28, 2022
Kes Ebit Lew: Saksi minta mangsa buat laporan polis di Sabah
September 28, 2022
‘Mencurah wang’ daripada syarikat berkait Jho Low masuk akaun Najib
September 28, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Kerajaan perlu wujudkan mekanisme pantau, nilai pelaksanaan syor MPN
3 jam lalu · Isu semasa
SRC, 2 anak syarikat selesai saman terhadap Putrade Property: Laporan
3 jam lalu · Isu semasa
Hampir 16,000 anggota agensi bencana siap sedia di Selangor
4 jam lalu · Isu semasa
Pakar motivasi nafi cuba rosakkan reputasi Ebit Lew
4 jam lalu · Isu semasa
FAA akan letak semula keselamatan udara kita ke Kategori 1: Laporan
5 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
September 27, 2022
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
September 27, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok