Laporan awal nahas Elmina: Objek asing tidak ditemui di komponen enjin

September 15, 2023 · Isu semasa

Tiada penemuan objek asing, bulu burung atau bahan lain pada komponen enjin pesawat jenis Hawker Beechcraft 390 yang terhempas dalam nahas di Elmina, Selangor pada 17 Ogos lepas.

Menurut laporan awal Biro Siasatan Kemalangan Udara (AAIB) selaput kipas enjin juga tidak memperlihatkan bukti pembebasan bilah seperti kemik atau lubang, berdasarkan pemeriksaan visual, lapor Bernama.

“Pemula, Unit Hidromekanikal (HMU), dan kotak gear telah terputus daripada kedua-dua enjin sebelah kanan dan kiri. Kedua-dua enjin tersebut tidak menunjukkan bukti pembebasan bilah seperti kemik atau lubang pada bahagian kompresor.

“Bagi sistem aileron (permukaan kawalan penerbangan yang tergantung pada sayap) dari jalur kawalan ke aileron kiri dan kanan, sektor belakang dan sektor dalam sayap kiri tidak dapat dikenal pasti dengan tepat disebabkan oleh pecahan kepingan pesawat,” menurut laporan itu.

Laporan tersebut menyatakan bahawa semua sektor kawalan sistem aileron yang masih tinggal dan kelengkapan yang berkaitan adalah baik atau menunjukkan kerosakan yang konsisten dengan bebanan berlebihan, manakala kedua-dua pemacu penyeimbang aileron kiri dan kanan diperpanjang kira-kira 1.9 inci.

Mengenai sistem flap pesawat, sejumlah lapan pemacu flap ditemui di tapak kemalangan termasuk dua pemacu yang terputus dari batang kawalan.

Laporan tersebut menyebut bahawa semua pemacu flap berada dalam kedudukan ‘BAWAH’ (diperpanjang sepenuhnya) namun di mana pemacu-pemacu itu dipasang pada pesawat tidak dapat ditentukan dengan tepat disebabkan oleh pecahan kepingan pesawat.

Selanjutnya, Modul Kawalan Spoiler Hidraulik (HSCM) yang mengalami kerosakan akibat impak dan haba, akan disimpan untuk pemeriksaan lanjut.

“Unit Kawalan Spoiler (SCU) juga mengalami kerosakan haba. Pemacu keluasan angkat, pemacu kawalan pusing, dan pemacu tarikan (turun) telah dikeluarkan untuk pemeriksaan lanjut,” menurut laporan tersebut.

Sementara itu, pemasangan Roda Pendaratan Utama kiri dan kanan masih kekal pada penambatan sayap masing-masing dan menunjukkan kerosakan akibat haba dan impak.

Bagaimanapun, piston pemacu roda pendaratan utama sebelah kanan terputus akibat impak dan pemacu roda pendaratan utama kiri dan kanan, ditemui dalam kedudukan jatuh sepenuhnya.

Pada 17 Ogos lepas sebuah pesawat yang berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi (WMKL), Kedah ke Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (WMSA), Selangor telah terhempas semasa hendak mendarat di WMSA.

Pesawat itu musnah akibat rempuhan darat dan kebakaran seterusnya menyebabkan lapan penumpang dan dua orang di darat maut.

Bagaimanapun, AAIB berkata laporan itu mengandungi kenyataan fakta sehingga waktu ia dikeluarkan, dan ia mesti dianggap sebagai sementara, tertakluk kepada pindaan atau pembetulan jika terdapat bukti tambahan.

Kementerian Pengangkutan dalam kenyataannya hari ini berkata laporan akhir siasatan itu akan disiapkan selewat-lewatnya Ogos tahun depan selaras dengan Konvensyen Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO Annex 13), yang membenarkan tempoh 12 bulan untuk memuktamadkan dokumen itu susulan kemalangan.

Berita berkaitan
Nahas di Elmina: Polis rakam percakapan 10 individu saksi
August 26, 2023· Isu semasa
SPR umum PRK Pelangai pada 7 Oktober
August 24, 2023· Politik
Tarikh penting PRK DUN Pelangai akan diumum SPR hari ini
August 24, 2023· Politik
Notis kekosongan DUN Pelangai diserah kepada SPR
August 21, 2023· Isu semasa
Popular
Kumpulan peguam persoal PH dan PMX membisu hukuman penjara Wan Ji
September 26, 2023
Mahkamah kembalikan perintah pengharaman buku Gay is Okay! A Christian Perspective”
September 25, 2023
Gaduh kumpulan motosikal besar, seorang ditahan positif dadah
September 25, 2023
NGO desak tanah rizab Melayu dikembalikan di Sitiawan, pertikai langkah pindah milik
September 26, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Jangan gopoh, kata Mat Sabu ulas gesaan halang warga asing beli beras
1 jam lalu · Isu semasa
Permohonan lelaki bunuh kekasih hamil dirujuk psikiatri ditolak mahkamah
1 jam lalu · Isu semasa
Kedah dan Perlis dilanda banjir, PPS dibuka pindahkan mangsa
4 jam lalu · Isu semasa
NGO desak tanah rizab Melayu dikembalikan di Sitiawan, pertikai langkah pindah milik
4 jam lalu · Isu semasa
Kumpulan peguam persoal PH dan PMX membisu hukuman penjara Wan Ji
5 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Saya bukan orang jahat, SPRM tanya empat soalan REE, kata Sanusi
23 jam lalu
[VIDEO] Untuk menang PRK Pelangai, jentera PN bersemangat bila pemimpin ada keyakinan
24 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok