Kleptokrat berpunca daripada suka berbohong: Hadi

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berpendapat tanda-tanda seseorang itu hilang integriti sehingga menjadi kleptokrat adalah berbohong kepada rakyat.

Tanpa merujuk kepada mana-mana pihak beliau juga berkata, tidak ada faedah kepada sesiapa pun jika sekadar mendapat sokongan majoriti yang besar tetapi tidak berintegriti.

“Apakah faedahnya jika sekadar mendapat jumlah sokongan majoriti yang besar tetapi tidak berintegriti, sekiranya pada awal lagi sudah mula berbohong kepada rakyat untuk mendapatkan sokongan majoriti.

“Berbohong itu sahaja sudah cukup untuk menjadi tanda hilangnya integriti, yang pasti mengundang semua perangai buruk yang lain, termasuk menjadi kleptokrat,” katanya.

Ahli Parlimen Marang itu menegaskan bahawa pemimpin yang kehilangan integriti akan menyebabkan kerajaan menjadi lemah, dan akhirnya memusnahkan negara.

“Islam bermula dengan menjadi kuasa minoriti dan diterima oleh majoriti bukan Islam kerana kerajaannya adil dan pemimpinnya pula bertaqwa, sehingga akhirnya Islam diterima tanpa sebarang paksaan,” katanya hari ini.

Hadi berkata, sudah ada negara yang telah musnah akibat pemimpinnya yang zalim, berlaku keruntuhan moral dan salah laku.

“Semua perkara itu berlaku berpunca daripada tidak beriman dan budiman, sehingga ilmu dan kebijaksanaannya digunakan untuk menipu rakyat. Akhirnya rakyat menjadi mangsa kerana bersama menyokongnya,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR