KKM kesan kes Omicron pertama libatkan seorang pelajar Afrika Selatan

Seorang pelajar universiti swasta dari Afrika Selatan dikesan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dipercayai dijangkiti varian merbahaya Covid-19, Omicron dan tindakan sudah diambil dengan mengasingkan individu tersebut.

Individu tersebut merupakan seorang pengembara bukan warganegara berusia 19 tahun yang tiba dari Afrika Selatan melalui Singapura pada 19 November 2021 dan telah menjalani ujian RT-PCR Covid-19 setibanya di pintu masuk antarabangsa (PMA) KLIA.

“Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin memaklumkan bahawa melalui tindakan pencegahan dan kawalan jangkitan penyakit Covid-19 di semua PMA dan survelan makmal yang dilaksanakan secara berterusan, kes pertama positif varian yang dibimbangi (variant of concern – VOC) Omicron telah dikesan di Malaysia,” kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin Abu Bakar dalam satu kenyataan hari ini.

Individu tersebut dikenalpasti sebagai seorang seorang pelajar di sebuah universiti swasta di Ipoh, Perak.

KKM juga sudah mengambil tindakan dengan mengenakan Perintah Pengawasan dan Pemerhatian di bawah Seksyen 15, Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Akta 342) dan menjalani kuarantin wajib di penginapan yang disediakan oleh pihak universiti di Ipoh.

Menurut KKM, pelajar tersebut dalam perjalanan dari KLIA ke Ipoh didapati menggunakan bas yang disediakan khas oleh pihak universiti.

“Kes menjalani kuarantin seorang diri di penginapan tersebut dan berdasarkan siasatan yang dijalankan, beliau patuh kepada perintah yang dikeluarkan,” katanya kenyataan itu lagi.

Keputusan positif tersebut dikesan selepas sampel kajian dilakukan Institut Penyelidikan Perubatan (Institute for Medical Research – IMR) yang mengesahkan sampel ujian saringan tersebut positif Covid-19 dengan CT Value 26.68 pada 20 November 2021.

Jelas KKM lagi, individu tersebut juga sebaik tiba di Ipoh sudah meneruskan pengasingan di rumah yang sama selama 10 hari dan diberi pelepasan pada 29 November 2021.

“Pengesanan kontak rapat telah dijalankan ke atas semua penumpang bas dan pemandu iaitu seramai lima (5) orang.

“Mereka telah menjalani saringan ujian COVID-19 dan kuarantin wajib. Ujian sampel pertama dan kedua ke atas semua kontak rapat disahkan negatif,” katanya lagi.

Sejak Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengumumkan varian yang dibimbangi (variant of concern – VOC) Omicron pada 24 November 2021, IMR mula menjalankan ujian PCR Genotyping Assay ke atas semua sampel positif yang disaring di PMA KLIA sebagai inisiatif tambahan kepada kajian berterusan jujukan genompenuh (whole genome sequencing – WGS).

BERITA BERKAIT
POPULAR