Khalid kahwin satu lagi? Kenapa isteri fail pembelaan permohonan poligami?

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad didakwa mahu menambah seorang lagi isteri, ia selepas laporan media berhubung permohonan pembelaan dan tuntutan balas oleh isteri pertamanya, Dr Zaitun Abu Bakar.

Isteri pemimpin Parti Amanah itu mendapat kebenaran Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam hari ini terhadap permohonan poligami suaminya, menurut laporan portal Sinar Harian.

Berikutan kebenaran itu, Mahkamah Tinggi Syariah menetapkan 20 Disember ini untuk sebutan semula kes termasuk kemungkinan memutuskan permohonan poligami sekiranya kedua-dua pihak mencapai persetujuan secara bersama.

Kebenaran itu diberikan Pendaftar Mahkamah, Norbyetty Mohd Nasir setelah dua peguam dilantik oleh pihak Zaitun, Datuk Mohd Irwan Mohd Mubarak dan Nurfarhana Abd Manaf membuat permohonan tersebut pada Rabu.

Kes tuntutan poligami membabitkan tokoh politik daripada blok pembangkang itu dan isterinya telah difailkan pada 25 November lalu manakala tarikh perkahwinan kali kedua yang dirancang Khalid didakwa akan berlangsung pada penghujung tahun ini.

Sementara itu, di luar mahkamah, Khalid dan isterinya kelihatan tenang dan berjalan seiringan menuju ke tempat meletak kenderaan di pekarangan Mahkamah Tinggi Syariah selepas Zaiton bertemu dengan peguamnya.

BERITA BERKAIT
POPULAR