Kerajaan tak jual lapangan terbang Subang: MOT

Kementerian Pengangkutan (MOT) hari ini mengesahkan kerajaan tidak akan menjual Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS) Subang.

“Ingin ditegaskan bahawa setakat ini tidak ada sebarang keputusan dibuat oleh Kabinet untuk meluluskan penjualan mana-mana bahagian LTSAAS kepada sektor swasta, seperti yang didakwa oleh pihak tertentu.

“Sepertimana siaran media Kementerian Pengangkutan Malaysia bertarikh 7 Mei 2021, kerajaan terbuka dalam menerima cadangan oleh mana-mana pihak bagi tujuan mengembangkan aset baharu atau sedia ada,” kata MOT dalam kenyataan hari ini.

Kenyataan itu dikeluarkan susulan ura-ura Putrajaya mungkin menimbang untuk menswastakan dan mengeluarkan (carve-out) LTSAAS daripada rangkaian Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB).

MOT berkata MAHB terus mengendali, mengurus dan menyelenggara termasuk menetap, mengguna dan mengawal LTSAAS sehingga tahun 2034 dan 2067 sebagaimana di bawah perjanjian pajakan.

Katanya, berdasarkan keputusan Kabinet pada 2 Mac 2005 lalu, MAHB bertanggungjawab untuk mengembangkan lapangan terbang itu sebagai hab aeroangkasa antarabangsa.

“Tidak ada keputusan lain yang dibuat untuk mengubah perkara ini. Kerajaan memahami dan mengulangi pendirian bahawa usaha dan pertimbangan sewajarnya diperlukan sebelum membuat keputusan akhir mengenai aset-aset strategik awam yang memberi manfaat kepada rakyat Malaysia, seperti LTSAAS,” katanya.

Justeru, MOT berharap orang ramai menghentikan daripada menyebarkan maklumat salah mengenai perkara ini atau tindakan akan diambil terhadap mana-mana pihak yang bertanggungjawab menyebarkannya.

Terdahulu, Pengerusi MAHB Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir membantah apa yang dikatakannya rancangan untuk menjual lapangan terbang itu kepada pihak swasta.

“Ini merupakan kenyataan saya kali ketiga yang membantah langkah penjualan LTSAAS,” kata Zambry dalam kenyataan hari ini.

BERITA BERKAIT
POPULAR