Individu godam akaun Twitter MCMC pada 2014 sudah berhenti kerja

Siasatan kes akaun Twitter Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) berdepan kekangan ekoran individu terlibat sudah berhenti kerja dengan agensi tersebut, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah.

Bagaimanapun, Saifuddin berkata pihaknya sedang meneliti kemungkinan meminta bantuan pihak berkuasa luar bagi melengkapkan siasatan kes ciapan tidak senonoh di akaun Twitter rasmi MCMC yang dilakukan sekitar 2014 itu susulan kekangan untuk melengkapkan siasatan tersebut.

“Saya telah melihat laporan itu. Jawatankuasa itu telah membuat siasatan yang komprehensif dan mendalam. Namun, jawatankuasa itu ada kekangan kerana ada individu yang dikatakan terlibat tidak lagi bertugas di MCMC dan jawatankuasa tidak mempunyai bidang kuasa untuk menyiasat.

“Jadi saya telah arahkan KSU (Ketua Setiausaha) KKMM Datuk Seri Mohammad Mentek untuk melihat kemungkinan meminta bantuan daripada pihak berkuasa di luar KKMM untuk menyelesaikan masalah ini,” katanya lapor Bernama hari ini.

Saifuddin berkata demikian kepada media selepas sesi libat urus secara maya bersama syarikat teknologi terkemuka iaitu Google, Microsoft, Facebook dan Amazon.

Pada Januari lepas, kecoh di media sosial mengenai beberapa hantaran jelik di akaun twitter rasmi MCMC sehingga menyebabkan suruhanjaya itu terpaksa menggantung akaun itu buat sementara waktu.

Susulan itu juga, satu jawatankuasa khas ditubuhkan bagi menyiasat kes itu.

Sementara itu, Pengerusi MCMC Dr Fadhlullah Suhaimi Abdul Malek berkata pihaknya telah selesai menjalankan menyiasat berhubung kes berkenaan dan laporannya juga telah dihantar kepada KKMM.

BERITA BERKAIT
POPULAR