Hina raja perbuatan melampau, biadab: PAS

Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh

Perbuatan menghina institusi beraja sama ada dalam bentuk karikatur, penulisan, siaran media dan isyarat adalah sifat melampau yang mesti dibendung sepenuhnya, kata Dewan Ulamak PAS Pusat (DUPP).

Sambil mengecam perbuatan menghina Raja Permaisuri Agong baru-baru ini, Ketua DUPP, Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh turut menempelak pihak yang mempertahankan penghinaan itu atas nama kebebasan bersuara.

“DUPP mengecam sekeras-kerasnya sebarang bentuk tindakan yang membawa kepada penghinaan Sistem Beraja yang telah diamalkan sekian alam di negara ini sejak dari Tanah Melayu sehinggalah pembentukan negara Malaysia.

“Amat membimbangkan pula apabila segala bentuk penghinaan yang berlaku kepada Sistem Beraja pada hari ini dipertahankan dan disokong atas alasan hak kebebasan bersuara.

“Hak kebebasan bersuara ada sempadannya, biar berdisiplin dan usah menjadi kurang ajar. Islam memberikan hak kebebasan namun Islam jua menetapkan sempadannya iaitu pada perkara baik dan kebajikan sahaja,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ahli Parlimen Pasir Puteh itu menyifatkan tindakan biadab dan penghinaan terhadap sistem beraja akan mengundang pula kepada serangan jahat terhadap agama Islam.

“Melihat kepada konseptual dan pengamalan Sistem Beraja yang termaktub dalam Perlembagaan jelas bahawa kepentingan memelihara dan menghormati institusi ini kerana ia menjadi simbol penjagaan agama Islam dan pemeliharaan kesuciannya yang jelas,” katanya.

Pendirian DUPP itu dibuat susulan perbuatan seorang penderhaka bernama Fahmi Reza yang menghina Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Penderhaka itu pula mendapat pembelaan kumpulan pendesak kebebasan bersuara, termasuk pemimpin politik PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

POPULAR