Dua sindiket tumpas, dadah RM17.55 juta dirampas

Polis menumpaskan dua sindiket pengedaran dan pemprosesan dadah bernilai RM17.55 juta dalam 10 serbuan berasingan di sekitar Lembah Klang pada Selasa dan Rabu.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani berkata, Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) berjaya menahan 17 individu termasuk empat lelaki warga Bangladesh dan seorang wanita tempatan berumur 24 hingga 47 tahun.

Acryl Sani berkata, dalam kes pertama, JSJN Bukit Aman dengan JSJN Selangor merampas 354 ketulan heroin mentah seberat 134 kilogram (kg) dan 101 bungkus plastik disyaki syabu seberat 104 kg bernilai RM15.2 juta dalam tujuh serbuan di sekitar Kajang dan Pandamaran, Klang.

Katanya, sindiket terbabit dipercayai mula menjalankan aktiviti pengedaran dadah sejak Februari lalu dengan menyeludup dadah ke Malaysia melalui sempadan Malaysia-Thailand di jeti haram di Kelantan.

“Mereka juga menggunakan perkhidmatan penghantaran kontena dan bungkusan melalui jalan laut serta udara bagi menyeludup dadah ke luar negara,” katanya pada sidang media di Shah Alam, hari ini.

Acryl Sani berkata, dalam kes kedua JSJN melancarkan tiga serbuan membongkar sebuah makmal haram memproses dadah ketamin di sekitar Rawang pada Selasa lalu.

Katanya, hasil ketiga-tiga serbuan tersebut pihaknya merampas 22.015 kg dadah dan 37.15 kg cecair disyaki jenis ketamin dianggarkan bernilai RM2.35 juta.

Acryl Sani berkata tindakan menyita dilakukan pihaknya dengan nilai keseluruhan sitaan bagi kedua-dua operasi adalah lebih RM1 juta antaranya membabtkan 10 buah kereta, empat motosikal dan wang tunai berjumlah RM136,110.

Semua suspek juga kini disiasat mengikut Seksyen 39 Akta Dadah Berbahaya dan direman satu hingga tujuh hari bermula Rabu.

BERITA BERKAIT
POPULAR