Doktor Malaysia di UK puji langkah Putrajaya kawal penularan Covid-19

Seorang doktor kelahiran Pulau Pinang yang bertugas di Royal Free Hospital, London memuji ketegasan Putrajaya dalam mengawal penularan pandemik Covid-19 walaupun berdepan cabaran politik daripada pihak blok pembangkang.

Dr Nazri Unni, 39, yang pulang ke tanahair bagi menghabiskan cuti rehat selama tiga minggu berkata pengalamannya merawat pesakit di London sejak Mac tahun lepas berbeza sama sekali dengan keadaan di Malaysia dengan menyifatkan langkah diambil kerajaan lebih teratur dan sistematik.

“Di United Kingdom, mereka merawat pesakit Covid-19 berbeza dengan disini. Tiada pusat berisiko rendah atau pusat kuarantin.

“Pesakit Covid-19 dengan simptom ringan diarah untuk kuarantin di rumah. Doktor terpaksa bergantung agar pesakit berdisiplin dan mengambil tindakan yang munasabah,” katanya dipetik portal The Star.

Dr Nazri yang juga pakar rawatan rapi itu turut kagum dengan pendekatan sekatan rentas daerah dan negeri yang dilaksanakan kerajaan, serta memujinya ia langkah paling berkesan untuk mengurangkan kadar jangkitan dalam masyarakat.

“Di UK hanya ada pemeriksaan bersasar dan sekatan jalan raya semasa musim tertentu atau semasa cuti umum,” katanya lagi.

Malah di UK, kawalan sempadan baharu sahaja dikuatkuasakan pada Februari tahun ini dan tiada sekatan jalan raya, hanya diberikan garis panduan dan nasihat sekatan.

Penggunaan aplikasi MySejahtera yang diperkenalkan kerajaan juga satu kaedah terbaik dalam mengenalpasti kontak rapat dengan cepat dan merawat pesakit dijangkiti Covid-19 dengan segera.

“Di UK Hanya ada perbincangan antara pesakit dan doktor untuk memeriksa ke mana pesakit pergi dan dengan siapa mereka berhubungan,” katanya lagi.

Beliau turut kagum dengan disiplin rakyat yang sentiasa menggunakan aplikasi tersebut setiap kali masuk ke tempat tertentu, berbeza dengan orang ramai di UK yang tidak mematuhi penggunaan aplikasi hampir sama yang diperkenalkan di UK baru-baru ini.

Bagaimanapun, Dr Nazri menggesa agar kerajaan melaksanakan program vaksinasi secara besar-besaran bagi membendung penularan Covid-19.

“Satu perkara yang kita boleh belajar dari UK adalah kadar vaksinasi yang sangat pantas disana.

“Mereka memberi vaksin kepada 400,000 orang sehari dan sekarang hampir 27 juta orang sudah menerima vaksin… iaitu 40 peratus daripada populasi,” ujarnya lagi.

Beliau turut mencadangkan agar kerajaan menimbang untuk menambah bilangan sukarelawan di lapangan bagi meringankan bebas petugas barisan hadapan yang mungkin sudah keletihan ketika ini susulan jumlah pesakit yang semakin meningkat setiap hari.

BERITA BERKAIT
POPULAR