Disaman syarikat barang kemas Lubnan, Rosmah perlu jawab dalam 3 minggu

May 12, 2023 · Isu semasa

Datin Seri Rosmah Mansor hari ini diperintah mengemukakan jawapan dalam tempoh tiga minggu bagi tuntutan saman yang dikemukakan syarikat pemborong barangan kemas dari Lubnan, Global Royalty Trading SA (Global Royalty), lapor BH.

Global Royalty dalam saman difailkan itu menuntut AS$14.57 juta atas dakwaan Rosmah, 72 melanggar kontrak berhubung kehilangan 43 barang kemas kepunyaan syarikat tersebut yang diserahkan kepadanya, lima tahun lalu.

Peguam Global Royalty, David Gurupatham berkata Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Rini Triany Muhamad Ali mengarahkan isteri bekas perdana menteri itu memfailkan pernyataan pembelaan pada atau sebelum 2 Jun ini dan 7 Jun ini bagi pengurusan kes.

Global Royalty memfailkan saman itu pada 29 Mac lalu dengan mendakwa Rosmah berbohong mengatakan barangan kemas termasuk kalung berlian, anting-anting, cincin, gelang dan tiara  yang diserahkan ejen syarikat kepadanya itu dirampas pihak berkuasa Malaysia ini

Rampasan itu untuk kesalahan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLA) 2001.

Menurut syarikat itu, hanya satu daripada 44 barang kemas berkenaan berada dalam simpanan dan kawalan polis manakala bakinya tidak disimpan pihak berkuasa.

Menurut syarikat itu, Rosmah gagal dan cuai memulangkan barangan kemas terbabit yang diserahkan kepadanya pada 10 Februari 2018.

“Berdasarkan surat aku janji ditandatangani bertarikh 22 Mei 2018, beliau mengakui ia berada dalam simpanannya dan kemudian disita Kerajaan Malaysia.

“Bagaimanapun dalam usaha syarikat untuk mendapatkan semula barangan itu, hanya satu daripada 44 barang kemas dikenal pasti dan diambil semula oleh wakil yang dilantik plaintif, iaitu gelang berlian bertatahkan permata zamrud.

“Oleh itu menjadi kewajipan defendan untuk menyimpan dan menjaga kesemua barang kemas itu dengan baik serta bertanggungjawab terhadap keselamatannya,” katanya.

Global Royalty mendakwa Rosmah memperdayakannya dengan mengalihkan beban kepada Kerajaan Malaysia sedangkan barang kemas itu sebenarnya sudah hilang, sekali gus beliau perlu bertanggungjawab untuk menanggung kerugiannya.

Syarikat itu memfailkan saman kali pertama terhadap Rosmah pada 26 Jun 2018 dan menuntutnya memulangkan kembali atau membayar harga untuk semua barangan kemas berkenaan berjumlah AS$14.79 juta.

Bagaimanapun, Global Royalty menarik balik tuntutan itu pada 2019 kerana perlu mengesahkan sekiranya 44 barangan kemas itu berada di Bank Negara Malaysia (BNM) atau sebaliknya.

Berita berkaitan
Lompat parti empat Ahli Parlimen Sabah, AGC akan bantah permohonan Bersatu
June 1, 2023· Politik
Saman RM150 juta Dr Mahathir, sampai masanya PMX dedah bukti enam kotak?
June 1, 2023· Politik
Kita tak bercadang untuk ulas lanjut, kata Saifuddin berhubung isu lokasi Jho Low
May 31, 2023· Politik
Kes saman RM150 juta Dr Mahathir: Anwar mohon lanjutan fail pembelaan lagi
May 31, 2023· Politik
Popular
Isu air: PMX sahkan permohonan awal RM8 bilion oleh kerajaan Kelantan ditolak
June 1, 2023
PN hantar 3 soalan untuk Anwar jawab di Parlimen
June 2, 2023
Kerajaan perlu dedah semua laporan dalam skandal projek LCS, gesa C4
June 1, 2023
Anwar nafi jadi punca kejatuhan nilai ringgit
June 1, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Menteri akui bekalan air di Sabah kritikal
9 minit lalu · Isu semasa
Jho Low : Agensi keselamatan Macau kecam SPRM
2 jam lalu · Isu semasa
PN hantar 3 soalan untuk Anwar jawab di Parlimen
3 jam lalu · Isu semasa
PN bawa usul berkait kalimah ALLAH ke Parlimen
6 jam lalu · Isu semasa
Kerajaan perlu dedah semua laporan dalam skandal projek LCS, gesa C4
June 1, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan Nasional tak serang peribadi saya macam PH-UMNO
24 jam lalu
[VIDEO] Khairy akan bertemu Muhyiddin dalam masa terdekat
June 1, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok