Boleh guna surat kementerian lain buat sementara: Ketua Polis Negara

Orang ramai masih boleh menggunakan surat kebenaran pergerakan daripada mana-mana kementerian berkaitan untuk sementara waktu bagi melepasi sekatan jalan raya, kata Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani.

Katanya, surat kebenaran kementerian lain itu boleh diguna sehingga sistem permohonan melalui portal seliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dapat beroperasi secara menyeluruh.

“Surat lain boleh digunakan untuk sementara waktu ini sehingga sistem dalam MITI berjalan sepenuhnya,” katanya hari ini.

Terdahulu, video berdurasi 30 saat tular di media sosial memaparkan seorang lelaki dipercayai penguat kuasa polis mendakwa, Ketua Polis Negara memutuskan dan mengarahkan supaya polis menerima semua surat pergerakan daripada MITI, kementerian dan jabatan lain berkaitan.

Semalam, kerajaan digesa segera menyelesaikan isu berbangkit berhubung pengoperasian Covid-19 Intelligent Management System (CIMS 3.0).

Ini kerana, kebanyakan pihak dikatakan gagal melayari laman sesawang CIMS 3.0 untuk memohon kebenaran beroperasi dipercayai akibat trafik tinggi.

Difahamkan, tiada talian khusus ditetapkan bagi pengoperasian sistem itu menyebabkan rata-rata pemohon buntu apabila mereka gagal mengemukakan permohonan berkenaan.

Pemohon juga dikatakan keliru apabila diarah mengemukakan permohonan ke kementerian tertentu dan tidak lagi berpusat di MITI beberapa hari selepas pengumuman mengenai sekatan pergerakan penuh atau ‘total lockdown’.

BERITA BERKAIT
POPULAR