Bank saman bekas presiden, 17 lagi isu pinjaman RM400 juta: Laporan

June 29, 2022 · Isu semasa

Bank Pembangunan Malaysia (BPMB) memfailkan saman terhadap 27 individu dan entiti, termasuk bekas presiden dan pengarah urusan kumpulannya Datuk Mohd Zafer Hashim, berhubung pinjaman RM400 juta yang diberikan kepada Aries Telecoms (M) Bhd sedekad lalu.

Akhbar bisnes The Edge melaporkan hari ini bahawa BPMB menuntut kerujuan sejumlah RM564.99 juta dan ganti rugi yang disebabkan oleh 27 lagi yang dinamakan sebagai defendan.

The Edge yang memetik dokumen yang difailkan di mahkamah, pinjaman RM400 juta itu diluluskan pada Mei 2012 untuk membiayai sebahagian projek RM1.3 bilion yang dijalankan oleh Aries untuk memasang rangkaian gentian optik di Semenanjung Malaysia.

BPMB – sebuah institusi kewangan pembangunan yang dimiliki sepenuhnya oleh Kerajaan Malaysia melalui Menteri Kewangan (Diperbadankan) — turut memfailkan injunksi ex-parte Mareva terhadap hampir semua defendan yang menghalang beberapa pengecualian, lapor akhbar itu.

Injunksi Mareva ialah perintah sekatan sementara yang menghalang defendan daripada melupuskan aset sehingga mahkamah memutuskan pertikaian undang-undang.

Permohonan injunksi ex-parte dijadualkan untuk perbicaraan dalam talian Jumaat ini di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Komersial Kuala Lumpur, Ong Chee Kwan.

Menurut fail mahkamah seperti yang dilaporkan oleh The Edge, BPMB menuduh 27 defendan bersubahat dan menggunakan cara yang menyalahi undang-undang untuk bukan sahaja menipu bank, tetapi menyembunyikan penipuan tersebut dan hasilnya.

BPMB mendakwa pinjaman itu diagihkan kepada Aries tanpa memenuhi syarat yang ditetapkan.

BPMB juga mendakwa bahawa wang yang dimaksudkan untuk digunakan untuk projek gentian optik telah disalahgunakan, dan bahawa dana itu “disedut dan/atau dipindahkan secara tidak wajar” kepada entiti lain termasuk Paneagle Holdings Bhd, BVS Trinity Sdn Bhd, VCB Malaysia Bhd, Orient Telecoms Sdn Bhd dan Primawin Ltd – kesemuanya dinamakan sebagai defendan dalam saman itu.

Kelulusan pinjaman RM400 juta itu diberikan berdasarkan pelantikan Huawei Technologies Co Ltd (Huawei China) sebagai kontraktor siap guna untuk membina, mengendali dan menyelenggara rangkaian untuk projek itu.

Bagaimanapun, Huawei China kemudiannya digantikan oleh Paneagle Holdings tanpa pengetahuan penuh, persetujuan atau kelulusan BPMB.

Di sebalik perubahan korporat ini, The Edge melaporkan bahawa pinjaman itu masih dikeluarkan dalam dua bahagian sebanyak RM200 juta setiap satu kepada Aries (ketika itu dikenali sebagai V Telecoms Bhd) kerana Zafer didakwa telah mengetepikan secara berasingan dua syarat tertentu yang diperlukan.

The Edge menyenaraikan defendan lain termasuk: Pengarah Aries Wan Alias Wan Ngah dan bekas pengarah Roslina Ibrahim; Paneleagle Sdn Bhd dan pengarahnya Abdul Wahid Abdul Ghani; Open Fiber Sdn Bhd dan pengarahnya Mohd Radzi Mohamed; Orient Telecoms Sdn Bhd dan pengarahnya Mustafa Ali Zaminali Sayed.

Turut disenaraikan ialah, Muhammad Shazhakim Shazarul Hisham, dan Shaza Arina Shazarul Hisham; Silver Ridge Sdn Bhd dan pengarahnya Wong Chee Keong; BVS Trinity dan pengarahnya Abd Hadi Abd Majid; dan Zavarco Plc dan pengarahnya Tunku Mazlina Tunku Abd Aziz.

Berita berkaitan
MOF pantau kesan kenaikkan OPR terhadap peminjam
August 8, 2022· Isu semasa
Wanita Malaysia lahir anak di luar negara tak layak dapat kerakyatan
August 5, 2022· Isu semasa
Saman 1MDB: Mahkamah arah anak tiri Najib serah dokumen melibatkan Jho Low
August 4, 2022· Isu semasa
Di mahkamah, Najib isytihar miliki aset RM4.49 juta termasuk 5 kereta Mercedes
August 2, 2022· Politik
Popular
RM93,300 untuk belanja sambutan hari jadi isteri Zahid, kata saksi
August 10, 2022
Model pakai seksi: Kerajaan PAS panggil penganjur minggu fesyen
August 10, 2022
Peguam baharu Najib tarik diri jika kes rayuan diteruskan: Laporan
August 10, 2022
Ada peraturan larang buat kenyataan awam: KP JPA
August 10, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Hishammuddin perlu jawab tiga persoalan isu kapal tempur TLDM
2 jam lalu · Isu semasa
Bot karam di Pulau Redang: Tiga nelayan lemas, dua masih hilang
3 jam lalu · Isu semasa
RON97 turun lagi 10 sen
3 jam lalu · Isu semasa
Hishammuddin sokong dedah laporan audit forensik kapal LCS
5 jam lalu · Isu semasa
Saksi beritahu tak siasat VIP lain didakwa terima wang UKSB
5 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
7 jam lalu
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok