Arahan Najib supaya KPMG tandatangan audit 1MDB 2013 berunsur ugutan: Saksi

May 10, 2022 · Isu semasa

Terdapat ‘ugutan’ daripada bekas Menteri Kewangan Datuk Seri Najib Razak dalam meminta KPMG menandatangani laporan audit bagi penyata kewangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) 2013, kata rakan kongsi pengurusan firma audit itu kepada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Rakan pengurusan KPMG Datuk Johan Idris berkata demikian ketika memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan ke-14 dalam perbicaraan Najib berhubung penyelewengan lebih RM2 bilion dana 1MDB.

Johan ditanya mengenai pertemuan pada malam 15 Disember 2013 antara KPMG, dan 1MDB di kediaman Najib di Jalan Duta, di mana Johan merupakan satu-satunya wakil KPMG yang dibenarkan masuk ke dalam rumah untuk mesyuarat itu, manakala kakitangan KPMG yang lain menunggu di luar.

KPMG pada masa itu tidak menandatangani laporan audit 1MDB untuk tahun kewangan berakhir 31 Mac 2013, kerana 1MDB tidak memberikan maklumat yang diminta KPMG sejak April tahun sama.

Setelah mesyuarat itu, Johan pulang ke rumah dan menaip minit mesyuarat yang kemudiannya dikongsi dengan beberapa rakan KPMGnya, dengan minit itu merekodkan Najib telah mengarahkan KPMG menandatangani audit selewat-lewatnya pada 31 Disember 2013 atau hanya dalam masa kira-kira dua minggu.

Timbalan Pendakwa Raya Ad-hoc Datuk Seri Gopal Sri Ram hari ini menyatakan Johan sebelum ini telah mengesahkan kepada peguam Najib bahawa minitnya tidak menggambarkan ‘tekanan’ yang dikenakan oleh Najib semasa mesyuarat itu.

Memetik laporan MalayMail, Sri Ram hari ini meminta Johan untuk menjelaskan keadaan sebenar mesyuarat pada 15 Disember 2013 itu.

Sri Ram: Anda diminta mengesahkan bahawa minit mesyuarat tidak menunjukkan terdapat sebarang tekanan yang dikenakan oleh tertuduh Datuk Seri Najib kepada anda pada mesyuarat ini, dan anda menjawab ya, minit itu tidak menggambarkannya. Soalan saya ialah anda berada di sana pada hari itu, adakah terdapat tekanan pada anda?

Johan: Ya, saya letak sebagai ugutan.

Sri Ram: Apakah sifat intimidasi?

Johan: Ugutan untuk kami membuat kesimpulan dan menandatangani penyata kewangan yang telah diaudit pada 31 Mac 2013.

Sri Ram: Dari siapa?

Johan: Datuk Seri Najib.

Pada ketika ini, peguam Najib, Wan Aizuddin Wan Mohammed menekankan bahawa perkataan “intimidasi” tidak timbul dalam mana-mana jawapan Johan dalam pemeriksaan balas sebelum ini, tetapi Sri Ram berkata ia adalah untuk pihak pembelaan mengemukakannya dalam penghujahan dan mereka tidak boleh menghalang saksi daripada menjawab soalan dari sudut pandangannya.

Hakim kemudian mencadangkan pihak pembelaan mengemukakan perkara ini dalam penghujahan.

Terdahulu, Wan Aizuddin mencadangkan bahawa dakwaan penyelewengan oleh pengurusan 1MDB akan terbongkar sekiranya KPMG menjalankan auditnya ke atas 1MDB dengan betul sepanjang tiga tahun kewangan 2010, 2011 dan 2012 – ketika firma audit itu menjadi juruaudit 1MDB.

Tetapi Johan menjawab: “Kami sentiasa menjalankan audit kami dengan betul.”

Wan Aizuddin: Saya nyatakan kepada anda bahawa KPMG telah bertindak secara sistematik dengan pengurusan 1MDB dengan menutup mata terhadap transaksi yang samar-samar sehingga membenarkan wang 1MDB disalahgunakan.

Johan: Sama sekali tidak bersetuju dengannya.

Kemudian, Johan mengesahkan kepada Sri Ram bahawa KPMG tidak memperoleh apa-apa bahagian daripada wang yang diseleweng daripada 1MDB, dengan berkata “bukan satu sen pun”.

Antara lain, Johan mengesahkan bahawa Najib pada mesyuarat 15 Disember 2013 berkata beliau menghadiri mesyuarat itu atas kapasitinya sebagai wakil pemegang saham 1MDB melalui peranannya sebagai menteri kewangan dan bukan sebagai perdana menteri.

Sri Ram kemudian bertanya sama ada Johan mempunyai pengetahuan peribadi tentang “sejumlah besar wang 1MDB” yang didakwa diseleweng masuk ke akaun Najib, dengan Johan kemudian menjawab: “Saya tidak mempunyai pengetahuan peribadi.”

Lazimnya, kewangan 1MDB perlu diaudit dalam tempoh enam bulan dari penghujung tahun kewangannya yang berakhir pada 31 Mac, tetapi KPMG pada November 2013 masih memerlukan maklumat yang diminta dan tidak dapat menandatangani laporan kewangan yang telah diaudit.

KPMG ingin menyemak sama ada pelaburan luar negara 1MDB yang dikatakan benar-benar bernilai AS$2.318 bilion dan juga ingin mengesahkan nilai aset yang dikatakan untuk pelaburan itu, dan menekan untuk mendapatkan maklumat yang akan selaras dengan piawaian pelaporan kewangan dan piawaian pengauditan antarabangsa.

“Apa yang pihak pengurusan berikan kepada kami hanyalah pengesahan daripada BSI (Bank) bahawa ini adalah jumlah aset, jadi kami tidak dapat mengesahkan dengan tepat dari segi nilai asas aset, kesesuaian aset dan cara kami memberikan pendapat terhadap aset,” kata Johan menjawab soalan Wan Aizuddin.

Pelaburan yang didakwa oleh 1MDB – melalui enam nota janji hutang bernilai AS$2.3 bilion tetapi kini diketahui sebagai kepingan kertas yang tidak bernilai – telah “dilaburkan” melalui firma tujuan khas 1MDB, Brazen Sky Limited dalam dana lindung nilai Bridge Global SPC di Pulau Cayman, dengan bank Swiss Bank BSI cawangan Singapura didakwa bertindak sebagai “pengurus dana” pelaburan. Ia kini dikatakan sebagai pelaburan palsu.

Akhirnya, KPMG tidak menandatangani penyata kewangan 1MDB 2013 kerana maklumat yang diperlukan masih tidak diberikan kepada juruaudit.

Pemegang saham tunggal 1MDB, Menteri Kewangan (Diperbadankan) (MoF Inc), pada 31 Disember 2013 kemudiannya menamatkan KPMG sebagai juruaudit 1MDB berkuat kuasa serta-merta, dan menggantikannya dengan Deloitte KassimChan.

Selepas Johan melengkapkan keterangannya di mahkamah, bekas setiausaha syarikat 1MDB Goh Gaik Kim mula memberi keterangan di mahkamah sebagai saksi pendakwaan ke-17 dalam perbicaraan ini.

Najib, 68, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Perbicaraan Najib di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah disambung petang ini.

Berita berkaitan
Lompat parti empat Ahli Parlimen Sabah, AGC akan bantah permohonan Bersatu
12 jam lalu· Politik
Kematian saksi 1MDB, polis sahkan tiada unsur jenayah
May 31, 2023· Isu semasa
Kita tak bercadang untuk ulas lanjut, kata Saifuddin berhubung isu lokasi Jho Low
May 31, 2023· Politik
Kes saman RM150 juta Dr Mahathir: Anwar mohon lanjutan fail pembelaan lagi
May 31, 2023· Politik
Popular
Isu air: PMX sahkan permohonan awal RM8 bilion oleh kerajaan Kelantan ditolak
June 1, 2023
Anwar nafi jadi punca kejatuhan nilai ringgit
June 1, 2023
Ringgit jatuh, MP Bachok kata kerana tiada Menteri Kewangan sepenuh masa
June 1, 2023
Tiada nama taikun Melayu dalam senarai individu terkaya Forbes di Malaysia
June 1, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kerajaan perlu dedah semua laporan dalam skandal projek LCS, gesa C4
10 jam lalu · Isu semasa
Ringgit jatuh, MP Bachok kata kerana tiada Menteri Kewangan sepenuh masa
11 jam lalu · Isu semasa
Isu air: PMX sahkan permohonan awal RM8 bilion oleh kerajaan Kelantan ditolak
11 jam lalu · Isu semasa
Anwar nafi jadi punca kejatuhan nilai ringgit
12 jam lalu · Isu semasa
Tiada nama taikun Melayu dalam senarai individu terkaya Forbes di Malaysia
15 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan Nasional tak serang peribadi saya macam PH-UMNO
7 jam lalu
[VIDEO] Khairy akan bertemu Muhyiddin dalam masa terdekat
8 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok