7 Februari rayuan akhir kes lucut hak dana 1MDB diberi Najib

October 18, 2022 · Isu semasa

Mahkamah Persekutuan hari ini (Selasa, 18 Oktober 2022) menetapkan 7 Februari tahun depan untuk mendengar rayuan pihak pendakwaan berhubung kegagalan permohonan pelucuthakan terhadap beberapa syarikat dan entiti, termasuk parti politik seperti UMNO dan MCA, berhubung dana 1Malaysia Development Bhd (1MDB) yang diterima daripada bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Perkara itu dikemukakan untuk pengurusan kes di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Persekutuan Siti Hajar Mustaffa, yang menetapkan tarikh perbicaraan.

Rayuan pendakwaan dibuat selepas gagal dalam pelucuthakan terhadap Habib Jewels Sdn Bhd; Hattatex Trading; Wanita MCA; UMNO Pusat; Badan Perhubungan UMNO Pahang; Badan Perhubungan UMNO Kedah; penyandang Ahli Parlimen Baling Datuk Seri Abdul Azeez Abd Rahim; dan tiga yang lain; K&Z Enterprise Sdn Bhd; dan Perano Sdn Bhd.

Habib Jewels diwakili oleh Gooi Yang Shuh dan Syazwani Mohd Zawawi mewakili UMNO Pusat, manakala pendakwaan diketuai Timbalan Pendakwa Raya Nik Haslinie Hashim.

Ini adalah rayuan terakhir oleh pihak pendakwaan dalam permohonan pelucuthakan mereka.

Pada 2 September lalu, Mahkamah Rayuan menolak rayuan pihak pendakwaan, di mana ia memutuskan bahawa tindakan pelucuthakan terhadap parti politik dan lain-lain tidak memenuhi keperluan di bawah Seksyen 56 Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram Akta 2001 berkenaan dengan pelucuthakan harta apabila tiada pendakwaan.

Hakim Datuk Hadhariah Syed Ismail, yang juga sebahagian daripada panel tiga hakim diketuai oleh Datuk Abdul Karim Abdul Jalil, berkata “tidak ada sebab kukuh untuk mengganggu penemuan fakta bahawa rampasan (dana) yang diminta oleh pihak pendakwaan bukan daripada hasil daripada aktiviti yang menyalahi undang-undang”.

“Wang itu semua telah digunakan, dan entiti perniagaan tidak tahu bahawa wang itu datang daripada aktiviti menyalahi undang-undang Najib. Adalah sangat tidak adil bagi mahkamah membenarkan rayuan untuk perkhidmatan atau barangan yang dijual.

“Kami mendapati hakim Mahkamah Tinggi tidak melakukan sebarang kesilapan dalam undang-undang. Kami mengesahkan perintah Mahkamah Tinggi,” katanya.

Pada 13 Disember lalu, Hakim Mahkamah Tinggi, Mohd Nazlan Mohd Ghazali, menolak permohonan melucut hak harta oleh Pendakwa Raya selepas mendapati wang dalam akaun UMNO Kedah bukan hasil daripada aktiviti pengubahan wang haram manakala pembayaran diterima Habib Jewels dibuat melalui pembelian yang dilakukan dengan niat baik.

Bagi permohonan kerajaan melucut hak harta terhadap UMNO Kedah, Mohd Nazlan berkata wang RM1.05 juta diterima daripada parti itu tidak boleh dikatakan sebahagian daripada wang RM15 juta yang diberikan Najib pada tahun 2012 dan 2013.

Bagi kes membabitkan Habib Jewels yang menerima wang RM100,000 pula, hakim mendapati wang yang diterima daripada entiti itu bagi pembelian barangan kemas dilakukan dengan niat baik dalam maksud perniagaan biasa pihak responden.

Hakim berkata, pihak pendakwaan tidak mempertikaikan pembelian itu selepas responden mengemukakan bukti dokumen seperti resit pembelian.

SPRM memulakan rampasan pada 2019, kerana mereka didakwa menerima dana daripada Najib, dan jejak wang itu berasal daripada bekas presiden UMNO itu.

Najib kini menjalani hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta, selepas Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan atas kesalahan salah guna kuasa, pecah amanah jenayah dan pengubahan wang haram dalam kes SRC International Sdn Bhd. SRC adalah bekas anak syarikat 1MDB.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Angkat semula kleptokrat, MP PKR malu nak ungkap lagi kata keramat ‘reformasi’
7 jam lalu· Politik
Ada kleptokrat jadi TPM, tak tahu kabinet Anwar ini apa dia? soal Samsuri
December 4, 2022· Politik
Tarik sokongan dan desak PRU-15 masa banjir, siapa yang meroyan sebenarnya Zahid?
December 4, 2022· Politik
DAP telan setiap keputusan Anwar, malah sokong kleptokrat kembali
December 4, 2022· Politik
Popular
Perbicaraan 1MDB Najib berakhir awal hari ini, peguam bela sakit lagi
December 5, 2022
Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman: Usah biar hakim ‘melutut’ kepada peguam
December 4, 2022
Laporan Utusan juga sahkan Najib kini berada di hospital bukan penjara
December 1, 2022
1,502 kes baharu, tiga kematian
December 5, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Perbicaraan 1MDB Najib berakhir awal hari ini, peguam bela sakit lagi
2 jam lalu · Isu semasa
1,502 kes baharu, tiga kematian
11 jam lalu · Isu semasa
Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman: Usah biar hakim ‘melutut’ kepada peguam
December 4, 2022 · Isu semasa
1,866 kes baharu, enam kematian
December 4, 2022 · Isu semasa
2,421 kes baharu, 9 kematian
December 3, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Muhyiddin tak takut disiasat, dakwaan RM600 bilion berniat jahat
2 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Ustaz Nassuruddin di ceramah PRK Padang Serai
7 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok