66 pelancong Malaysia positif varian Omicron di Indonesia

Kementerian Kesihatan Republik Indonesia (KKRI) mengesahkan sehingga hari ini terdapat 882 jangkitan varian baharu Covid-19, Omicron, dengan sebahagian besarnya adalah pelancong asing yang datang dari Arab Saudi.

“Sebanyak 882 kes Omicron dilaporkan hari ini. Pesakit itu terdiri daripada 710 pelancong asing, 161 kes penularan tempatan, dan 11 kes belum dikenal pasti,” kata Pengarah Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit KKRI Dr Siti Nadia Tarmizi, hari ini.

Beliau berkata semua jangkitan Omicron itu adalah kumulatif kes positif yang direkodkan KKRI sejak jangkitan pertama varian itu dikesan di Jakarta pada 15 Disember tahun lalu.

Dari segi kes membabitkan pengembara asing (PPLN), angka itu kebanyakannya didominasi pelancong dari Arab Saudi, mencecah 128 kes.

“Selepas Arab Saudi, terdapat 109 kes pelancong asing dari Turki; 81 pelawat dari Amerika Syarikat; 66 pengembara Malaysia, dan 54 kes pelawat dari Emiriah Arab Bersatu,” kata Tarmizi.

Dr Siti Nadia menjelaskan hampir 80 peratus pesakit Omicron telah menerima dua dos vaksin Covid-19, menyebabkan mereka tidak menunjukkan gejala yang teruk.

“Menjadi kebimbangan kami bahawa individu yang diberi vaksin masih boleh dijangkiti Omicron. Bagaimanapun, kami melihat mereka yang telah divaksin, cenderung mengalami gejala yang lebih ringan apabila mereka dijangkiti,” tegasnya.

Beliau juga menarik perhatian kepada kemungkinan peningkatan kes Covid-19 pada awal 2022, walaupun kenaikan itu tidak ketara.

“Bagaimanapun, kita mesti sentiasa berwaspada dan melaksanakan protokol kesihatan sambil mempercepatkan vaksinasi,” tambahnya.

Sebelum ini, Menteri Kesihatan Budi Gunadi Sadikin menyatakan bahawa peningkatan kes Omicron pada peringkat global sebahagian besarnya berlaku pada kadar yang pantas, dalam tempoh masa yang singkat, antara 35 hingga 65 hari.

“Di Indonesia, kami mengenal pasti kes pertama pada pertengahan Disember, tetapi kes mula meningkat pada awal Januari. Kami mengira bahawa antara 35 dan 65 hari, akan ada peningkatan yang agak cepat dan tinggi. Kita mesti bersedia untuk menghadapinya,” tegas Budi Gunadi.

Kawasan Jakarta, Bogor, Depok, Tangerang, dan Bekasi dilaporkan menjadi zon pertama yang mengalami lonjakan kes. Dengan mengambil kira keputusan pengecaman kementerian, kebanyakan penularan tempatan bagi varian Omicron lebih banyak berlaku di Jakarta.

KKRI juga menjangkakan dalam masa terdekat, penularan tempatan akan berlaku di kawasan Bogor, Depok, Tangerang, dan Bekasi memandangkan kawasan itu terletak berdekatan dengan Jakarta, dengan pergerakan awam yang tinggi.

“Kami telah memaklumkan bahawa lebih 90 peratus penularan tempatan berlaku di Jakarta, jadi kami mesti menyediakan Jakarta untuk menghadapi kes-kes ini. Kami mesti menanganinya dengan baik,” kata Budi Gunadi. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR