571,000 petugas barisan hadapan sudah terima dos pertama

Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin berkata pemberian suntikan vaksin kepada petugas barisan hadapan dijangka selesai hujung bulan ini.

Beliau menganggarkan kira-kira 95 peratus daripada sejumlah 571,000 petugas barisan hadapan telah menerima dos pertama vaksin di bawah fasa pertama PICK.

“Di Melaka sendiri sebahagian besar petugas barisan hadapan telah menerima suntikan vaksin yang lengkap, manakala bakinya sedang menunggu untuk melengkapkan suntikan dos kedua,” katanya meninjau PICK di Melaka Tengah, hari ini.

Katanya, berdasarkan data pada hari pertama fasa kedua PICK, kira-kira 84 peratus mereka yang dipanggil dalam temu janji hadir untuk menerima vaksin.

“Ada yang meminta untuk menjadualkan semula temu janji. Vaksin tidak dibazirkan tetapi diberikan kepada sukarelawan. Kami akan meningkatkan strategi untuk menambah kadar kehadiran,” katanya.

Beliau yang juga Menteri Sains, Tekonologi dan Inovasi berkata, 84 peratus atau 528 daripada 540 dos vaksin berjaya diberikan pada hari pertama fasa kedua PICK di Melaka.

Khairy berkata, 16 peratus individu di bawah fasa kedua tidak hadir atas pelbagai sebab dan pihaknya akan memperincikan perkara berkenaan selepas ini.

Khairy berkata, sepatutnya kehadiran penerima suntikan vaksin fasa kedua pada hari pertama semalam antara 95 hingga 100 peratus namun pihaknya berpuas hati dengan kehadiran 84 peratus sekali gus menunjukkan orang ramai yakin dengan vaksin yang diberi kerajaan.

BERITA BERKAIT
POPULAR