14 ahli Geng Nicky dilepaskan, ketua kumpulan dalam buruan

September 30, 2021 · Isu semasa

Mahkamah Tinggi Shah Alam melepaskan tanpa dibebaskan 14 ahli Geng Nicky hari ini daripada pertuduhan terlibat dalam kumpulan jenayah terancang.

Ketua kumpulan itu, Datuk Seri Nicky Liow Soon Hee masih dalam buruan bagaimanapun belum dapat ditangkap dan dua tertuduh Datuk Liow Wei Kin dan Datuk Liow Wei Loon yang merupakan adiknya turut dibebaskan hari ini.

Tertuduh lain ialah Lee Han Keat, Eee Eng Chee, Dr. Jovian Joris Tan Chern Chian, Lee Kam Onn, Datuk Lee Kum Weng, Datuk Loo Siew Chin, Datuk Seri Andrew Lim Kim Ming dan Lim Kang Li.

Empat tertuduh yang merupakan warga China ialah Huang Lei, Gu Xing Qiong, Yujun Wang dan Jiang Xue. Kesemua tertuduh berusia awal 20-an hingga 56 tahun.

Hakim Datuk Abd. Halim Aman dalam keputusannya berkata, mahkamah menggunakan Artikel 145 Perlembagaan Persekutuan iaitu kuasa mendakwa, tidak mendakwa dan menarik semula pendakwaan adalah berkait dengan kuasa pihak pendakwa raya.

“Pihak pendakwaan berjaya meyakinkan mahkamah apabila pendakwa raya mencadangkan untuk menjalankan pertuduhan apabila siasatan sudah lengkap.

“Oleh itu, mahkamah memutuskan kesemua tertuduh dilepas tanpa dibebaskan di bawah Seksyen 254 Kanun Tatacara Jenayah,” katanya.

Mengikut pertuduhan, 13 tertuduh didakwa menjadi ahli kumpulan jenayah terancang Geng Nicky di kawasan SetiaWalk, Persiaran Wawasan, Pusat Bandar Puchong, di sini antara 1 Januari 2017 dan 20 Mac 2021.

Mereka dituduh mengikut Seksyen 130V(1) Kanun Keseksaan (Akta 574) yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun, jika sabit kesalahan.

Sementara itu, Kim Ming didakwa membantu kumpulan jenayah sama di kawasan SetiaWalk, Persiaran Wawasan, Pusat Bandar Puchong, di sini antara 1 Januari 2017 dan 29 Mac 2021.

Dia dituduh mengikut Seksyen 130W Kanun Keseksaan (Akta 574) yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, pihak pendakwaan yang diketuai Timbalan Pendakwa Raya, Muhamad Iskandar Ahmad memohon agar kesemua tertuduh dilepaskan tanpa dibebaskan kerana pihaknya berhasrat untuk meneruskan pertuduhan pada masa akan datang.

Bagaimanapun, pihak pembelaan yang diketuai peguam bela, Datuk Rajpal Singh memohon agar kesemua anak guam mereka dilepas dan dibebaskan memandangkan mereka telah ditangkap antara 18 hingga 21 Mac lalu.

Nicky, 33, merupakan pengasas kepada Winner Dynasty Group yang berpusat di Setiawalk Puchong, Selangor menjadi buruan polis selepas 68 ahlinya ditahan dalam Op Pelican 3.0 bermula 20 hingga 28 Mac lalu.

Berita berkaitan
Pemilik syarikat didakwa terima RM1.1 juta dalam tender notis saman PDRM
19 jam lalu· Isu semasa
Rakan wanita disyaki terlibat dalam kes bunuh suami ditahan
July 16, 2022· Isu semasa
Kes saman fitnah Naz Empire RM3 juta terhadap Awal Ashaari dibicara
July 12, 2022· Isu semasa
UMNO tak setuju cadangan kerajaan negeri roboh Stadium Shah Alam
July 12, 2022· Isu semasa
Popular
Skandal LCS: TLDM kalah bertempur sejak awal, kata bekas panglima
August 15, 2022
Najib, Sungai Buloh jadi trend di Twitter selepas permohonan ditolak
August 16, 2022
Najib terkejut tak dapat tangguh perbicaraan, permohonan ditolak
August 16, 2022
Sedia berdepan jika didakwa di mahkamah, kata Hishammuddin
August 16, 2022
Lagi Isu semasa terkini
3,429 kes, 9 kematian dan empat kluster baharu Covid-19 semalam
2 jam lalu · Isu semasa
Najib, Sungai Buloh jadi trend di Twitter selepas permohonan ditolak
11 jam lalu · Isu semasa
4,053 doktor kontrak dilantik ke jawatan tetap: Menteri Kesihatan
14 jam lalu · Isu semasa
13 individu dipanggil polis berhubung himpunan bantah skandal LCS
14 jam lalu · Isu semasa
Senator gesa tubuh RCI siasat skandal LCS, nyahklasifikasi dokumen sulit
14 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok