Sudah tiba masa UMNO bertanding atas bendera sendiri atau masih BN? soal Azalina

August 22, 2023 · Politik

Susulan keputusan buruk selepas enam Pilihan Raya Negeri (PRN) baru-baru ini, Datuk Seri Azalina Othman Said mempersoalkan sama ada UMNO perlu bertanding atas bendera sendiri atau masih kekal atas logo Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya akan datang.

Ketua Penerangan UMNO melontarkan persoalan tersebut ekoran penolakan orang Melayu terhadap parti itu selepas bersama kerajaan campuran yang dibentuk dengan Pakatan Harapan (PH)-DAP, malah wujud spekulasi konflik dalaman ekoran prestasi PRN pada 12 Ogos lalu.

“Izinkan saya untuk melontarkan persoalan ini, adakah sudah tiba masanya untuk UMNO bertanding atas tiket UMNO pada pilihan raya akan datang atau masih lagi di bawah bendera BN, ataupun di bawah BN dengan gabungan baharu?” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Azalina yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi) berkata, memang mudah untuk mendesak Pengerusi BN, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengundur diri selepas UMNO mengalami kekalahan pada pilihan raya, tetapi pada waktu sama, BN adalah satu institusi.

“Kenapa segala-galanya diletakkan di bahu pengerusi, walhal bukan pengerusi yang bertanding pada PRN lalu. Paling penting sebenarnya, dalam mana-mana pilihan raya, formula kemenangan ambil kira faktor calon, pengundi serta cabaran.

“Apa yang perlu kita ubah bukan presiden, tetapi cara bagaimana kita bekerja dan menggerakkan kempen kita,” katanya.

Azalina berkata, antara cabaran utama yang UMNO dan BN masih ketinggalan ialah peperangan saraf di platform digital, memandangkan pendekatan konvensional bersemuka tidak lagi menjadi tunjang utama kempen.

“Kempen sebenar adalah di platform digital. BN sendiri perlu faham dan akur bahawa kita menghadapi defisit pengetahuan dan penguasaan platform digital pada ketika pihak lawan berbelanja tanpa had menggunakan platform itu bagi mempengaruhi pengundi.

“Kita tidak ada peraturan mahupun undang-undang yang boleh menyekat propaganda tanpa had pihak lawan menggunakan dana yang begitu banyak di platform digital kerana penyedia platform berpangkalan di luar negara.

“Melangkah ke hadapan, BN perlu bersedia untuk berubah menjadi parti yang lebih mahir dan memiliki pengetahuan menguasai teknologi digital dan Kerajaan Perpaduan juga perlu bersedia dengan penguasaan perang saraf di platform digital,” katanya.

Azalina berkata, beliau membaca dengan teliti semua pandangan dan teguran dilontarkan semua pihak, sama ada dari dalam parti mahupun luar parti sejak UMNO BN mengalami kekalahan pada PRN lalu.

“Inilah amalan demokrasi dalam parti yang mana setiap ahli boleh memberi pandangan, tetapi dalam konsep demokrasi juga, ada calon kalah dan ada yang menang dalam pilihan raya. Sudah tentu kita tahu dan faham realiti ini.

“Memang mudah untuk menuding jari terutama apabila kita kalah. Dalam pilihan raya, kalah satu undi tetap kalah dan menang satu undi, tetap menang. Mungkin kita boleh beri contoh, jika kita kalah ketika bertanding untuk jawatan Yang Dipertua PIBG (Persatuan Ibu Bapa dan Guru), usahlah kita bakar dan runtuhkan sekolah.

“Ada parti politik bermula di tangga mahkamah dan ada yang masih di tangga mahkamah, malah bertahun bergolak dengan pihak keselamatan, namun ahlinya tetap teguh merapatkan saf serta berterusan meletakkan keyakinan terhadap pemimpin mereka.

“Dan hari ini parti berkenaan berjaya memerintah negara selepas PRU-14. Mereka yakin kepimpinan parti akan bawa kejayaan,” katanya.

Berita berkaitan
Bukan Rafizi saja salah tapi PMX juga gagal memimpin negara, kata Tun Faisal kepada Puad
September 29, 2023· Politik
Puad sindir Rafizi gagal tawar formula luar biasa
September 29, 2023· Politik
Zahid umum peruntukan semasa PRN tidak pula dianggap rasuah? soal Ahmad Fadhli
September 29, 2023· Politik
Satu negara harga barang naik, kenapa tumpu jualan murah di Pelangai? soal ADUN Beserah
September 29, 2023· Politik
Popular
Puad sindir Rafizi gagal tawar formula luar biasa
September 29, 2023
Bukan Rafizi saja salah tapi PMX juga gagal memimpin negara, kata Tun Faisal kepada Puad
September 29, 2023
Penyandang jawatan ’Top 5’ kekal, tiada pertandingan pada Muktamar PAS: Takiyuddin
September 29, 2023
Kerusi presiden PAS dan timbalan dipertanding, bukan macam UMNO
January 10, 2023
Lagi Politik terkini
Penyandang jawatan ’Top 5’ kekal, tiada pertandingan pada Muktamar PAS: Takiyuddin
September 29, 2023 · Politik
MP DAP sudah diambil keterangan berhubung video tafsir al-Quran: Ayob Khan
September 29, 2023 · Politik
Jawatan Presiden PAS dan Timbalan berkemungkinan tiada pencabar: Sanusi
September 27, 2023 · Politik
Kerajaan guna isu 3R untuk elak dikritik dan bermotif politik: Dr Mahathir
September 27, 2023 · Politik
Kerusi Kemaman: PAS akan teliti sama ada merayu atau tidak keputusan mahkamah
September 27, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Tak wajar polis pantau PN setiap jam, ganggu kempen calon
3 jam lalu
[VIDEO] Dakwaan Menteri jejas pelancongan, boleh ke Langkawi pakai seluar pendek
September 27, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok