SPR tetapkan PRK DUN Jepak pada 4 November

September 25, 2023 · Politik

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari pengundian Pilihan Raya Kecil (PRK) bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Jepak, Sarawak pada 4 Nov depan.

Timbalan Pengerusi SPR Dr Azmi Sharom berkata tarikh penamaan calon dan pengundian awal bagi PRK berkenaan masing-masing ditetapkan pada 21 Okt dan 31 Okt, lapor Bernama.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat khas di Menara SPR, di sini bagi membincangkan tarikh-tarikh penting berkaitan PRK DUN itu.

PRK DUN Jepak perlu diadakan berikutan kekosongan luar jangka kerusi berkenaan susulan kematian penyandangnya Datuk Talib Zulpilip pada 15 Sept lepas.

Talib, 72, meninggal dunia pada kira-kira pukul 5.50 petang ekoran komplikasi buah pinggang setelah dimasukkan ke pusat perubatan pada 14 Sept.

Talib ialah penyandang kerusi DUN Jepak di bawah Parlimen Bintulu selama enam penggal sejak 1996.

Azmi berkata tempoh berkempen bagi PRK itu ditetapkan selama 14 hari bermula selepas pengisytiharan calon-calon yang bertanding pada 21 Okt sehingga pukul 11.59 malam, 3 Nov.

Beliau berkata Daftar Pemilih Pilihan Raya (DPPR) yang akan digunakan bagi PRK DUN Jepak itu adalah yang dikemas kini sehingga 15 Sept, serta mengandungi 22,804 orang pemilih yang terdiri daripada 22,761 pengundi biasa dan 43 polis.

“Pelaksanaan PRK DUN Jepak ini dianggar melibatkan perbelanjaan sebanyak RM2 juta,” katanya.

Azmi berkata pusat penamaan calon (PPC) dan pusat penjumlahan rasmi undi (PPRU) bagi PRK DUN Jepak ialah di Balai Raya Kampung Jepak, Bintulu.

Beliau berkata SPR telah melantik seorang pegawai pengurus pilihan raya yang dibantu oleh tiga orang penolong pegawai pengurus bagi menjalankan proses PRK DUN Jepak itu dan 446 petugas akan dilantik bagi mengendalikan proses PRK berkenaan.

“Dua pasukan penguat kuasa kempen pilihan raya (PP-KPR) akan ditubuhkan bagi memantau aktiviti berkempen sepanjang PRK berkenaan,” katanya dan menambah PP-KPR itu akan dianggotai wakil Polis Diraja Malaysia (PDRM), pihak berkuasa tempatan (PBT) dan wakil calon bertanding.

Beliau berkata keseluruhan jumlah pusat pengundian bagi PRK DUN Jepak adalah 15, dengan 46 tempat mengundi atau saluran, yang melibatkan 14 pusat mengundi biasa dan 45 pusat mengundi atau saluran, dan satu pusat mengundi awal dengan satu saluran.

Semakan maklumat pengundian untuk mengetahui pusat mengundi, saluran mengundi dan nombor bilangan boleh dibuat di pautan https://mysprsemak.spr.gov.my, aplikasi MySPR Semak atau menghubungi Hotline SPR di talian 03-8892 7018/ 7218/ 7124, yang akan dibuka mulai 16 Okt ini.

Azmi berkata urusan permohonan semua kategori undi pos dalam dan luar negara akan dibuka bermula hari ini, manakala tarikh tutup permohonan pula adalah pada 18 Okt bagi Kategori 1A (petugas pilihan raya, ahli/ pegawai SPR, polis, tentera dan petugas media); 4 Okt bagi Kategori 1B (warganegara Malaysia yang berada di luar negara); dan 9 Okt bagi Kategori 1C (agensi/organisasi).

“Permohonan undi pos bagi semua Kategori 1A, Kategori 1B dan Kategori 1C dilaksanakan secara dalam talian,” katanya.

Azmi seterusnya menyeru bakal calon yang ingin bertanding di PRK DUN Jepak untuk mengisi dan membuat semakan awal pengisian borang dengan Pejabat Pegawai Pengurus terlibat atau Pejabat Pilihan Raya Negeri Sarawak, sebelum hari penamaan calon untuk memudahkan proses penamaan calon.

Beliau berkata SPR turut menawarkan mana-mana agensi kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) atau badan yang berminat untuk menjadi pemerhati pilihan raya bagi melihat perjalanan proses PRK DUN Jepak bermula dari hari penamaan calon sehingga keputusan pilihan raya diumumkan.

“Mereka dibenarkan untuk membuat pemerhatian seperti di pusat penamaan calon, pusat mengundi, tempat pengiraan undi dan pusat penjumlahan rasmi undi, serta perlu mematuhi semua syarat pelantikan yang telah ditetapkan,” katanya.

Maklumat lanjut dan permohonan boleh diperoleh daripada portal SPR di www.spr.gov.my mulai hari ini, dan tarikh tutup permohonan pada 9 Okt.

Berita berkaitan
Kalah PRK Kemaman, Isham kata cukup-cukuplah UMNO jadi penjilat DAP
December 5, 2023· Politik
Lebih baik Kit Siang minta UMNO tukar Zahid, bidas Takiyuddin
December 5, 2023· Politik
Seperti Zahid, Anwar juga dalam penafian selepas kekalahan PRK Kemaman
December 5, 2023· Politik
Zahid masih dalam penafian selepas UMNO kalah teruk di Kemaman
December 4, 2023· Politik
Popular
Polis siasat Kit Siang selepas kata bukan Melayu boleh jadi PM
December 11, 2023
Speaker Dewan Negara tegur menteri tak hadir sidang
December 11, 2023
Kampung Melayu lenyap: Apa motif DAP bawa pakar Singapura masuk KPKT?
January 21, 2023
Hilman kekal ADUN Gombak Setia, mahu ambil tindakan undang-undang
December 11, 2023
Lagi Politik terkini
Speaker Dewan Negara tegur menteri tak hadir sidang
32 minit lalu · Politik
Hilman kekal ADUN Gombak Setia, mahu ambil tindakan undang-undang
42 minit lalu · Politik
Polis siasat Kit Siang selepas kata bukan Melayu boleh jadi PM
5 jam lalu · Politik
Isham dipecat kerana sudah melampaui batas, kata Khaled
December 9, 2023 · Politik
Zahid sahkan pembantu Najib dipecat daripada UMNO
December 9, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Setahun Anwar Ibrahim perdaya rakyat dengan janji politik
December 9, 2023
[VIDEO] Dr Sam angkat sumpah Ahli Parlimen Kemaman
December 8, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok