Sokongan orang Melayu kepada kerajaan PH-UMNO berkurangan: Ramasamy

September 22, 2023 · Politik

Seorang bekas pemimpin DAP menyifatkan kerajaan campuran Pakatan Harapan (PH)-UMNO masih tidak lagi disokong majoriti orang Melayu sejak terbentuknya pentadbiran yang diketuai Datuk Seri Anwar Ibrahim dan anak muridnya.

Bekas timbalan ketua menteri Pulau Pinang P Ramasamy berkata kerajaan campuran PH-UMNO nampaknya “syok sendiri” apabila mendakwa sokongan orang Melayu terhadap mereka meningkat walhal realitinya ia tidak berlaku sama sekali.

Ujarnya, kekalahan Perikatan Nasional (PN) kepada PH-UMNO bukan ukuran sokongan orang Melayu kepada kerajaan sekarang, malah andaian pengaruh pembangkang itu sudah berkurangan hanya “khayalan dan tidak matang”.

“Ia tidak boleh diandaikan secara naif bahawa pilihan raya kecil (PRK) itu adalah pilihan raya yang buruk bagi PN di mana gabungan itu terperangkap dalam retorik kaum dan agama yang tidak berubah,” katanya dalam satu kenyataan.

“Bagaimana sokongan terhadap PN boleh dikatakan sudah sampai ke puncak sedangkan sokongannya masih belum sampai ke puncak pada pilihan raya kecil Johor baru-baru ini?”

Pada PRK 9 September lalu, calon PH Suhaizan Kayat dan Nazri Abdul Rahman masing-masing menang dengan majoriti kira-kira 18,000 dan 3,500 undi.

Di Pulai, bagaimanapun, kemenangan PH dengan majoriti lebih kecil berbanding majoriti besar 33,174 undi yang diperoleh gabungan itu pada Pilihan Raya Umum ke-15, November tahun lalu.

Ramasamy, yang keluar dari DAP bulan lalu selepas tidak dicalonkan parti itu pada PRN Pulau Pinang, berkata adalah lebih tepat untuk mengatakan bahawa PN masih belum merealisasikan “potensi sepenuhnya”.

“Sokongan Melayu kepada PN belum memuncak tetapi baru bermula, seperti yang disaksikan dalam PRK Johor. Gabungan jentera dalam PH-Barisan Nasional (BN) mungkin tidak cukup kuat untuk menghentikan usaha besar PN,” tambahnya.

Pada PRK di Johor, beliau berkata, majoriti orang Melayu menyokong PN walaupun peratusan keluar mengundi rendah.

“Hanya 20% orang Melayu, penyokong tegar Umno dan PH, mengundi kerajaan perpaduan,” katanya.

“Ya, calon PH-BN mungkin menang, tetapi sama ada ia berdasarkan sokongan popular daripada semua masyarakat etnik masih perlu dipastikan.”

Di peringkat nasional, katanya, sokongan orang Melayu kepada PN berada pada kira-kira 65%.

“Pilihan raya umum lalu, pilihan raya negeri dan pilihan raya kecil baru-baru ini mengesahkan satu perkara: sokongan orang Melayu terhadap kerajaan perpaduan semakin berkurangan dengan begitu drastik,” tambahnya.

“Memandangkan ini, bagaimana mungkin penyokong PH-BN tidak sedar tentang apa yang berlaku di lapangan?”

Daripada berfikir bahawa pengaruh PN telah sampai ke puncak, katanya, adalah “lebih baik” untuk bercakap tentang apa yang disifatkannya sebagai “penurunan sokongan bukan Melayu, khususnya kaum India, kepada kerajaan perpaduan”.

“Kegagalan kerajaan perpaduan menangani isu-isu kaum India secara jujur, pengguguran pemimpin India tertentu dalam pilihan raya negeri dan lain-lain, menyebabkan orang India menjauhkan diri daripada kerajaan perpaduan,” katanya.

“Kebanyakan orang India yang mengharapkan pembaharuan di bawah Perdana Menteri Anwar Ibrahim, pengalaman itu adalah mengecewakan dan mendukacitakan.

“Beberapa bahagian masyarakat India mungkin akan beralih kepada PN pada masa hadapan, walaupun gabungan itu masih belum merangka agenda untuk bukan Melayu di negara ini.”

Begitu juga, beliau berkata walaupun orang Cina dianggap sebagai simpanan tetap untuk DAP, “malah peratusan keluar mengundi Cina semasa PRK di Johor tidak mengagumkan, menunjukkan mungkin terdapat rasa tidak puas hati dan kekecewaan terhadap PH-BN”.

“Tanpa alternatif, orang Cina dengan berat hati memilih kerajaan perpaduan,” katanya.

“Tiada jaminan bahawa politik pilihan raya di Johor dan negara akan mematuhi beberapa corak pilihan raya yang ditetapkan atau angan-angan beberapa penganalisis politik.

“Jika orang Melayu Johor boleh menyokong PN, ia mungkin tiada kaitan dengan gelombang hijau, tetapi keutamaan kepada parti politik dan individu yang dianggap tidak korup dan baik.”

Berita berkaitan
Mahkamah benarkan pasport Muhyiddin dipulangkan untuk sementara
5 jam lalu· Isu semasa
Samsuri tak tolak anjur solat hajat berhubung tuntutan wang royalti
6 jam lalu· Politik
Dua kem UMNO berbeza di Sabah, kumpulan pro Hajiji dan Bung Moktar
6 jam lalu· Politik
Wahab dalam kemurungan belum boleh keterangan, kata peguam
November 27, 2023· Politik
Popular
Dua kem UMNO berbeza di Sabah, kumpulan pro Hajiji dan Bung Moktar
November 29, 2023
Samsuri tak tolak anjur solat hajat berhubung tuntutan wang royalti
November 29, 2023
Besar pengorbanan Muhyiddin hingga jawatan PM dilepaskan: Tajuddin
September 20, 2021
Sesi perbahasan kecoh selepas Ahli Parlimen pertikai tiada menteri dalam dewan
November 27, 2023
Lagi Politik terkini
Sesi perbahasan kecoh selepas Ahli Parlimen pertikai tiada menteri dalam dewan
November 27, 2023 · Politik
Imbuhan penjawat awam negeri diumum selepas PRK Kemaman: Ahmad Samsuri
November 27, 2023 · Politik
PAS bidas kenyataan biadab MP PKR dalam isu poligami, dakwa sentuh 3R
November 27, 2023 · Politik
Rafizi perlekeh kajian terbaharu Merdeka Center dakwa ‘rating’ Anwar jatuh
November 26, 2023 · Politik
Kerajaan campuran kedekut, pemberian wang ihsan kepada Kelantan berkurangan berbanding tahun lalu
November 26, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Rakyat Terengganu bersama PN walaupun dizalim peruntukan, royalti minyak
7 jam lalu
[VIDEO] Sokongan pengundi bukan Melayu terhadap Dr Sam meningkat
8 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok