PKR berharap Azalina dilantik jadi Yang di-Pertuan Dewan Rakyat

Pemimpin UMNO, Datuk Seri Azalina Othman Said menerima sokongan daripada parti blok pembangkang, PKR agar dilantik menjadi Yang di-Pertua Dewan Rakyat baharu apabila semasa sidang Parlimen dibuka nanti.

Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil berkata pembangkang berharap kerajaan dapat menimbang untuk melantik Azalina untuk menggantikan Datuk Azhar Harun selepas tercicir dalam senarai barisan Kabinet yang diumumkan baru-baru ini.

“Selain itu, saya lihat seharusnya orang seperti Datuk Seri Azalina Othman dimasukkan (dalam Kabinet). Tapi sayang itu tidak berlaku.

“Saya harap kerajaan akan mempertimbang beliau (dilantik) sebagai Speaker (Dewan Rakyat),” katanya dipetik lapor portal Berita Harian.

Cadangan tersebut dikemukakan ketika Azhar sedang berdepan desakan supaya meletak jawatan, malah Dewan Rakyat juga sudah menerima beberapa usul persendirian yang memintanya berundur daripada beberapa Ahli Parlimen (MP).

Persidangan Dewan Rakyat Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Parlimen Ke-15 dijadualkan berlangsung pada 13 September ini.

Sidang tersebut akan berakhir sehingga 12 Oktober.

Sidang kali ini merupakan yang kali pertama sejak Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengangkat sumpah pada 21 Ogos lalu bagi menggantikan Tan Sri Muhyiddin yang meletak jawatan.

BERITA BERKAIT
POPULAR