Permohonan Najib untuk hadir prosiding Mareva ditolak mahkamah

November 24, 2023 · Politik

Mahkamah Rayuan menolak permohonan Datuk Seri Najib Razak bagi menghadiri prosiding Mareva yang diperoleh terhadapnya oleh 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan beberapa anak syarikat miliknya.

Keputusan menolak permohonan Najib itu dibuat selepas panel tiga hakim yang diketuai Datuk P. Ravinthran yang bersidang bersama-sama Datuk Mariana Yahya dan Datuk Lim Chong Fong menolak permohonan tersebut atas alasan ia (rayuan) bersifat akademik.

Perintah injunksi Mareva adalah perintah sementara yang menghalang defendan daripada melupuskan aset sehingga keputusan dicapai dalam kes membabitkan plaintif dan defendan.

“Pendengaran injunksi mareva selesai pada 27 September lalu dan kini berada di peringkat Mahkamah Rayuan. Pihak responden (1MDB dan anak-anak syarikatnya) menghujahkan bahawa apa jua yang diputuskan dalam rayuan ini akan menjadi akademik dan kami bersetuju dengan hujah peguam responden.

“Kami bersetuju dengan hujah ini. Pada pandangan kami, tiada sebarang halangan untuk perayu (Najib) untuk mengemukakan permohonan ke Mahkamah Rayuan (untuk rayuan berhubung perintah Mareva) sebagaimana yang dinyatakan oleh Mahkamah Tinggi sebelum ini.

“Oleh itu, rayuan ini ditolak tanpa sebarang perintah mengenai kos,”kata Hakim Ravinthran ketika membaca penghakiman ringkasnya pada prosiding yang dijalankan secara dalam talian dipetik laporan Utusan Malaysia.

Hadir pada prosiding tersebut ialah peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah mewakili Najib manakala kesemua responden diwakili peguam Siva Kumar Kanagasabai.

Responden terdiri daripada 1MDB, 1MDB Energy Holdings Limited, 1MDB Energy Limited, 1MDB Energy (Langat) Limited dan Global Diversified Investment Company Limited (dahulunya dikenali sebagai 1MDB Global Investments Limited).

Najib memfailkan rayuan selepas Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 10 November 2022 menolak permohonannya untuk hadir pada prosiding pendengaran injunksi Mareva yang diperoleh 1MDB dan anak-anak syarikatnya yang menghalang bekas Presiden UMNO itu melupuskan atau mengurangkan nilai mana-mana asetnya di Malaysia sehingga AS$681 juta.

Berhubung rayuan berkait perintah Mareva, Najib memfailkan rayuan selepas Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak permohonannya untuk membatalkan perintah injunksi Mareva oleh 1MDB itu.

Perintah Mareva itu merupakan perintah kedua dikenakan terhadap Najib selepas perintah sama diperoleh SRC International Sdn. Bhd. berjaya mendapatkan injuksi Mareva bagi jumlah RM42 juta.

Perintah Mareva 1MDB antara lain menyebut, Najib mestilah membuat pendedahan secara bertulis kepada 1MDB dan Global Diversified berhubung asetnya sehingga pada nilai AS$681,000,000, sama ada di dalam atau di luar negara, sama ada di bawah namanya sendiri atau tidak dan sama ada milikan secara tunggal atau secara bersama defendan lain.

Selain perintah melarang Najib mengalihkan, melupuskan, mengendalikan atau mengurangkan nilai asetnya di dalam negara, perintah Mareva itu juga tidak dibenarkan mengeluarkan wang melebihi RM100,000 sebulan daripada akaunnya untuk perbelanjaan sara hidup biasa dan perbelanjaan guaman.

Perintah itu berkuat kuasa sementara menunggu keputusan akhir kes saman sivil AS$8 bilion yang difailkan oleh 1MDB dan empat anak syarikatnya terhadap bekas Perdana Menteri dan bekas pengurusan kanan 1MDB.

Ahli pengurusan kanan 1MDB yang dinamakan dalam saman itu ialah bekas Pengarah Kewangan 1MDB, Terrence Geh Choh Heng; bekas peguam syarikat itu, Jasmine Loo Ai Swan; bekas Pengarah Eksekutif 1MDB, Casey Tang Keng Chee; dan bekas Ketua Pegawai Operasi 1MDB Vincent Beng dan Radhi Mohamad.

Turut dinamakan sebagai defendan ialah bekas Pengarah Pelaburan 1MDB, Kelvin Tan Kay Jim; dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif SRC International Sdn. Bhd., Nik Faisal Ariff Kamil.

Berita berkaitan
Ahli perniagaan didakwa guna gelaran Dato Sri palsu
January 5, 2024· Isu semasa
Perbicaraan 1MDB: Saksi beritahu perbincangan atas kapal tiada wakil pegawai kerajaan
January 5, 2024· Isu semasa
Penganggur didenda RM3,000 selepas didapati bersalah calar kereta Alphard
December 27, 2023· Isu semasa
Dua bekas pembantu Najib antara disaman seorang penceramah bebas
December 27, 2023· Politik
Popular
Pengundi muda ubah landskap politik negara?
November 10, 2022
Takut dengan PN sampai sekat video TikTok, sindir Ahli Parlimen Sik
December 11, 2022
Selesai kos sara hidup, bukan tak perlu tampal roadtax: Muhyiddin
February 11, 2023
Pemimpin utama UMNO berkumpul di villa milik Rauf sebelum ke penamaan calon
November 8, 2021
Lagi Politik terkini
NGO bidas kerajaan perkenal kod etika, dakwa cuba sekat media
February 21, 2024 · Politik
DAP semakin berani disebabkan UMNO hanya ‘penumpang’ dalam kerajaan
February 13, 2024 · Politik
Isu RM750 juta, PAS minta PMX beri penjelasan jangan melulu buat tuduhan
January 10, 2024 · Politik
PN tiada dana untuk mulakan langkah tukar kerajaan, kata Hadi
January 5, 2024 · Politik
Kit Siang bangkitkan isu PM bukan Melayu, tapi Puad pula bidas PN
December 17, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok